Papović: Još jedan fenomen - ni deset dana nakon raspisivanja lokalnih izbora nije formiran OIK Zeta

"Jako je opasna ležernost sa kojom nadležne institucije, a prije svega Ustavni sud, ignorišu improvizacije i nezakonitosti koje se dešavaju u vezi sa izborima u Crnoj Gori"

4779 pregleda 3 komentar(a)
Papović, Foto: CDT
Papović, Foto: CDT

Činjenica da ni deset dana nakon raspisivanja lokalnih izbora nije formirana Opštinska izborna komisija (OIK) Zete predstavlja ozbiljno kršenje zakona, standarda i nastavak urušavanja naših izbornih procesa.

To se navodi u saopštenju Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koje je potpisala Biljana Papović, zamjenica izvršnog direktora ove NVO.

"Nakon neustavnog odlaganja izbora, nakon nedozvoljenog prekrajanja izborne jedinice Podgorica u toku izbornog procesa, dobili smo još jedan fenomen koji će Crnu Goru još bolje pozicionirati na karti nedemokratskih izbora - odvijanje izbornog procesa bez ključnog organa za njihovo sprovođenje", kaže Papović.

Dodaje da umjesto uvođenja međunarodnih standarda, te poboljšanja i reforme izbornog procesa u Crnoj Gori imamo povrede ustavom garantovanog biračkog prava, međunarodnih konvencija i univerzalno prihvaćenih principa.

"Tamo nas vode političke partije i taj proces više nije za građanke i građane nikakvo iznenađenje", smatra Papović.

Ona dodaje da prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, OIK za novoosnovanu opštinu imenuje Skupština Crne Gore, na predlog Administrativnog odbora.

"Prethodno, političke partije koje imaju odbornike u skupštini opštine u kojoj je došlo do teritorijalne promjene treba da predlože svoje predstavnike u OIK. Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika predaja izbornih lista treba da počne već 13. septembra. Podnosioci potvrđenih izbornih lista imaju pravo na imenovanje ovlašćenih predstavnika u opštinsku izbornu komisiju i druga prava koja proizilaze iz toga", navodi Papović.

Ako OIK do 13. septembra ne bude formiran i funkcionalan i izborne liste ne budu mogle biti predate, potvrđene i proglašene u zakonom predviđenom roku, Papović kaže da tako slijedi nova povreda - ovog puta prava na kandidovanje koje je integralni dio Ustavom zaštićenog izbornog prava.

"Jako je opasna ležernost sa kojom nadležne institucije, a prije svega Ustavni sud, ignorišu improvizacije i nezakonitosti koje se dešavaju u vezi sa izborima u Crnoj Gori. Kako smo krenuli, moglo bi nam se desiti da Evropski sud za ljudska prava uvede stalni termin za bavljenje Crnom Gorom, jer će s obzirom na to šta partije rade od izbornog procesa i kako se najvažnije institucije ponašaju u tome, to zaista biti potrebno", zaključuje Papović.