Opozicija napustila salu: Sjednica SO Pljevlja prekinuta zbog nedostatka kvoruma

Razlog hitnost sazivanja sjednice je je da su od 23. avgusta počeli teći rokovi za predaju izbortnih lista. To je dovoljan razlog koji govori da treba što prije da razriješimo ovu pravnu situaciju“, rekao je Sokić

7330 pregleda 4 komentar(a)
Sokić na sjednici lokalnog parlamenta, Foto: Goran Malidžan
Sokić na sjednici lokalnog parlamenta, Foto: Goran Malidžan

Sjednica Skupština opštine Pljevlja, na kojoj je trebalo da se donese odluka o broju odbornika, danas je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su opozicioni odbornici napustili skupštinsku salu.

Predsjednik skupštine Dragiša Sokić kazao je da će o novom terminu održavanja sjednice odbornici naknadno biti obavješteni.

Opozicioni odbornici odlučili su da napuste sjednicu, jer je po Zakonu o izboru odbornika i poslanika odluka o broju odbornika lokalnog parlamenta morala biti donijeta prije zarspisivanja lokalnih izbora.

"Ova Odluka je morala biti donijeta davno. Najskasnije do dana raspiivanja izbora a izbori su raspisani 2. avgusta. Malo bilo od 3,. avgusta kad je objavljena odluka o raspisivanju izbora da zakaže sjednicu već je predsjednik to morao da uradi po hitnom morao sazvati. Što ste spavali zadnjih mjeseci što nijeste donijeli odluku o održavanju izbora", rekao je odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić.

Predsjednik Skupštine Dragiša Sokić priznao je da su zakasnili sa donošenjem ove doluke, ali je istakao da su u obavezi da utvrde broj odbornika koji se bira u Skupštini opštine Pljevlja.

"Prema odredbama člana tri Zakona o izboru odbornika i poslanika Skupština opštine bira 30 odbornika i još jednog odbornika na svakih pet hiljada birača. Do sada je skupština brojala 35 odbornika Ministarstvo unutrašnjih poslova obavjestilo je skuštinu da je broj upisanih birača u opštini Pljevlja 24 750. Znači da će novi saziv SO Pljevlja brojati 34 odbornika", rekao je Sokić.

Kazao je da se kasnilo sa donošenjem ove odluke zbog sezone godišnjih odmora i drugih okolnosti.

"Razlog hitnost sazivanja sjednice je je da su od 23. avgusta počeli teći rokovi za predaju izbortnih lista. To je dovoljan razlog koji govori da treba što prije da razriješimo ovu pravnu situaciju“, rekao je Sokić.

I odbornik Socijalističke narodne partije Milovan Gogić kazao je da ne želi da prisustvuje sjednici i čini kvorum vladajućoj DPS-SD- BS koaliciji jer smatra da se grubo krši Zakon jer je odluka trebalo donijeti prije izbora.

"Šta nama znači izglasavanje a šta neizglasavnje. Nikakvih posledica nema. Ako ima posledica neka kažu.

Ako se neko od nas žali Ustanovm sudu on će poništiti ovu odluku, jer se njom krši zakon. Neću da učestvujem ni u kakvim radnjama kojima se krši zakon“, kazao je Gogić.

Predsjednik skupštine je odgovorio da su po statutu obavezni da donesu odluku prije pošetka izbornog ciklusa. Mi moramo da odluku donesemo po statutu. Docni se sa njenim donošenjem ali pravni osnov postoji. Činjenica je da je samanjen broj birača nas obavezujemo da moramo donijeti odluku. Nismo ni prvi ni poslednji koji je donio ovu odluku“, rekao je Sokić .

Odbornik DPS-a Avdo Ajanović rekao je da ne vidi nikakvu protivzakonitu radnju.

"U protivnom ušli bi smo u problem nakon izbornog procesa da se dovodi u pitanje legitimnost“, rekao je Ajanović.

Nakon što su opozicioni odbornici napustili sjednicu lokalnog parlamenta odbornik DPSa Danijel Živković kazao je da radi o ljudima koji ne razmišljaju o javnom interesu.

"Ovdje ne postoji bilo kakav politički argument da se ne donese ova odluka. Oni ne mogu bez političkih igara i kalkulacija. Oni su ljudi koji razmišljaju samo o sebi i političkim kalkulacijama. Baš su veliko čudo napravili“, rekao je Živković.

Bonus video: