Evropa sad: Đukanović ponovo lobira za svoje interesne partnere iz kriminalnog miljea

"Upravo su Đukanović, OKG DPS i njihovi izvođači radova svojim ekonomskim upravljanjem prodali suverenost preko stotine hiljada crnogorskih državljana kada su zbog sitne provizije zauvijek ugašena državna preduzeća"

12958 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u svom monotonom nastupu na TV Gradska još jednom je iskoristio priliku da lobira za svoje interesne partnere iz kriminalnog miljea ne bi li prolongirao ili abolirao decenijama ustaljene šeme za pljačku državnih resursa.

To navodi Pokret Evropa sad u saopštenju dostavljenom medijima.

Đukanović je za Gradsku TV između ostalog rekao kako se sad već "suočavamo s ozbiljnim posljedicama ekonomski neutemeljenog programa Evropa sad".

Iz Pokreta Evropa sad dodaju da je tako "samo još jednom pokazao koliko je odsječen od realnosti i nezainteresovan za potrebu građana da žive u sređenoj zemlji sa dostojanstvenim standardom".

"Utemeljivač najduže hibridne autokratije u modernoj Evropi i šef DPS-a, u svom šablonskom govoru, neizmijenjenom još od 1990-ih godina, iznio je niz obmana na račun stanja javnih finansija, priliva stranih investicija i razvijenosti ekonomije. Tako, ovaj loš đak ekonomije citira podjednako lošeg ekonomistu, koji upravlja javnim finansijama u tehničkom mandatu, u projekcijama budžetskog deficita za koji tvrde da će sa 1 odsto, koliko je iznosio u julu 2022. godine, da poraste na 7,5 odsto do kraja godine, uprkos budžetskom suficitu koji se javlja iz mjeseca u mjesec", navode iz Pokreta Evropa sad.

Da predsjednik "svih građana", kako kažu, očigledno smisleno pokušava da obmane sve građane svjedoči i izvještaj međunarodne rejting agencije S&P Global Ratings.

"Koja je u svom najnovijem izvještaju potvrdila kreditni rejting Crne Gore koji je podignut za vrijeme 42. Vlade i utvrdila da su javne finansije stabilne. Iz ovoga se jasno može zaključiti da DPS fingiranjem narativa da će Crna Gora stići do bankrotstva u stvari legitimiše svoju agendu za buduću pljačku budžeta, zbog koje ulaze u svoju do sada najskuplju izbornu kampanju, direktno usmjerenu protiv ekonomskih interesa građana Crne Gore", piše u saopštenju.

Kako su istakli "upravo su Đukanović, OKG DPS i njihovi izvođači radova svojim ekonomskim upravljanjem prodali suverenost preko stotine hiljada crnogorskih državljana kada su zbog sitne provizije zauvijek ugašena državna preduzeća".

"Nije zgorega da podsjetimo na taj poduži spisak: Fabrika celuloze Berane, Fabrika kože 'Polimka, Fabrika za proizvodnju guma 'Guminig', Fabrika obuće 'Lenka', Vojna fabrika 'Prva petoljetka', Vunarski kombinat VUNKO, 'Gornji Ibar' Rožaje, 'Velimir Jakić' Pljevlja, 'Titex' – Podgorica, Fabrika elektroda Plužine, Fabrika 'Vukman Kruščić' Mojkovac, Rudnik Brskovo, Fabrika alu-čeličnih užadi Kolašin, Autoprevozno Nikšić, Obod Cetinje, Košuta Cetinje, Solana 'Bajo Sekulić' Ulcinj, 'Prvoborac' Herceg Novi, 'Mljekara' Podgorica, 'Radoje Dakić' Podgorica, 'Marko Radović' Podgorica, '19. decembar' Podgorica, 'Gorica' Podgorica, 'Imako', 'Mladost' Bijelo Polje, 'Špiro Dacić', Pljevlja, 'Šumarsko preduzeće' Rožaje, 'Rotex' Rožaje, Impregnacija drveta Kolašin, 'Trgopromet' Cetinje, 'Riviera' Kotor, 'Novi prvoborac', 'Ibarmond', 'Kristal', 'Dekor', Famod Rožaje, Livnica Nikšić, Duvanski kombinat, HTP Boka, HTP Onogošt itd", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je, s druge strane, 42. Vlada za samo nešto više od godinu uspjela da duplira minimalnu zaradu, poveća prosječnu zaradu za skoro 30 odsto, ostvari istorijski najviši priliv stranih direktnih investicija, ostvari najveću naplatu prihoda, smanji sivu ekonomiju i proizvede najveći rast ekonomije u Evropi.

"A to je samo početak smislenih i efikasnih reformi koje ćemo sprovesti na dobro svih građana odmah po dolasku u izvršnu vlast", kažžu iz ovog pokreta.

U saopštenju ističu i da je "neupitno da je Crnoj Gori nasušno potrebno da iskoristi pozitivni ekonomski momentum koji je nastao nakon uvođenja programa Evropa sad.

"I da krene naprijed bez kolebanja i gledanja unazad, a to je moguće jedino uz konačno demontiranje ere vladavine Đukanovića i njegovog DPS-a. Svakom pravom patrioti je jasno da su samo Đukanović i njegova klika postali destruktivni balast kojeg se Crna Gora, radi sopstvenog preživljavanja, mora što prije osloboditi", zaključuje se u saopštnju.

Bonus video: