Balota: Ukazivali smo na probleme koje će proizvesti Spajićev plan, Šćekićevo čuđenje populistički potez

"Šćekić kao tadašnji direktor Fonda zdravstva tada ćutao i podržavao poteze ministra Spajića, a poslanici SNP-a su glasali za takav budžet"

6803 pregleda 28 komentar(a)
Balota, Foto: SDP
Balota, Foto: SDP

Adis Balota, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) saopštio je da je ne čitav, ali ogroman dio problema, napravljen za vrijeme 42. Vlade koja je lošim planiranjem i raspodjelom sredstava dovela zdravstveni sistem u egzistencijalnu krizu.

On je u saopštenju SDP-a istakao da je upravljanje zdravstvenim sistemom Crne Gore godinama unazad više nego problematično, a to je danas potvrdio ministar zdravlja Dragoslav Šćekić koji je rekao da je zdravstveni sistem pred kolapsom zbog finansijskih problema.

"Mi iz Socijaldemokratske partije smo još i tada ukazivali na probleme koje će proizvesti plan tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića", kaže Balota.

U saopštenju je ponovio činjenice koje je, kako kaže, iznio još u decembru 2021. godine.

"Neizmirene obaveze Fonda za zdravstveno osiguranje biće blizu 50 miliona eura. Urušavanje modela finansiranja zdravstvenog sistema biće značajno izraženo ukidanjem doprinosa za zdravstvo. Fond u ovakvom sistemu gubi smisao jer kontrole u zdravstvenom sistemu za koje je zadužen više nemaju svrhu. Svjetska Banka i MMF su u svakom izvještaju u zadnjih 15 godina podržavale model finasiranja koji je uspostavljen, i obezbjeđivali značajna finansijska sredstva", istakao je Balota.

Dodaje da je Dragoslav Šćekić kao tadašnji direktor Fonda zdravstva tada ćutao i podržavao poteze ministra Spajića, a poslanici SNP-a su glasali za takav budžet.

"Međutim, sada se Šćekić, u ulozi ministra zdravstva iz SNP-a čudi i upozorava na problem. Ovo je krajnje populistički potez. Prvi potez nove Vlade jeste da ispravi ovaj nerazumni potez i dovede stvari u normalu, ali najviše me brine ćutanje stručnih tijela zdravstvenog sistema - komore, udruženja, fakulteti...", zaključio je Balota.

Bonus video: