Lekić: Nisam dobio ponudu za mandatara, u neformalnom obliku ima nekih razgovora

"Ako je i dobijem, dajem prednost svima ostalima, neću se za nju boriti. Ako se inicira takav predlog, odnijeću se odgovorno prema njemu, ali vjerujem da postoje ambiciozniji i bolji i glasaću za predlog većine", kazao je lider Demosa

23730 pregleda 27 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da nova vlada, ako bude politička i demokratska, ima izgleda da uspije.

Kaže da nije dobio nikakvu konkretnu ponudu da bude mandatar za sastav nove izvršne vlasti, te da će se, ako se takav predlog od većine pojavi, prema njemu odnijeti odgovorno, iako smatra da ima ambicioznijih i boljih od njega za tu poziciju.

Smatra da je tokom posljednja dva sastanka parlamentarne većine napravljen pomak, ali da se, objektivno, nije prešlo u kvalitativnu fazu.

"To je jedan veliki poduhvat i prirodno rješenje koje je izostalo onda kad je trebalo, poslije 30. avgusta. Ovo je izborna većina, a sada okupljanjem se pokazalo i da postoji. Napravljen je jedan pravac i sa dozom i optimizma i rezerve gledam na to, a to što kreće oprezno je možda i dobar znak", ocijenio je Lekić u gostovanju na Televiziji Crne Gore.

Kazao je, kako prenosi portal RTCG-a, da je tokom sljedeće sedmice planirano nekoliko sastanaka, nada se "bez medijske pompe", ali ne nauštrb transparentnosti, kako bi do 19. septembra, a prema njegovom predlogu i do 15. imali konkretan dogovor.

"Na ova dva sastanka pokušavamo da se nešto poveže, a kakva je većina u pitanju govori podatak da je dovoljan samo jedna član te većine da se ne složi, pa da nema dogovora", kaže Lekić.

Lekić ističe da je nova vlada logična i prema međunarodnim i demokratskim pravilima i ima šansu da uradi nešto, ali ako se konstituiše kako treba, politički.

Ocijenio je da su dvije godine izgubljene, a da se mora nastaviti na višedecenijsku poražavajuću politiku. Sve treba ispraviti, ozbiljne konfrontacije kojih je bilo ublažiti i ispuniti dobar dio onoga što je obećano građanima, kazao je Lekić.

"Crna Gora je u izuzetno teškoj situaciji, ima ekonomiju koja je neodrživa, u deficitima i mnogo toga treba uraditi", naveo je on.

Kako je kazao, treba prekinuti sa nasljeđem partijskog zapošljavanja, neplaćanja poreza i "drugim nepočinstvima" koja su utemeljena decenijama i tu nažalost, kako je kazao, nije napravljen preokret u posljednje dvije godine.

Komentarišući nezvanične informacije o njemu kao mogućem premijeru ili funkcioneru u Vladi, Lekić je kazao da do sada zvanično nije dobio nikakvu ponudu.

"Mislim da je čin neodgovornosti, onoga ko lako pri ovakvom stanju u društvu, pa i u toj koaliciji većine, prihvata da bude premijer. Nemam nikakvu ponudu, u neformalnom obliku ima nekih razgovora. A ako je i dobijem dajem prednost svima ostalima, neću se za nju boriti. Ako se inicira takav predlog, odnijeću se odgovorno prema njemu, ali vjerujem da postoje ambiciozniji i bolji i glasaću za predlog većine", naglasio je Lekić.

Izjave određenih međunarodnih partnera, smatra, ne treba uzimati zdravo za gotovo. Treba uvažavati međunarodni faktor, ali ne i biti impresioniran nekim političarima i pokazivati kolonijalni mentalitet.

"Ako ćemo da se oslanjamo samo na njihove upute, ne trebaju nam izbori. Činjenica je i da su 41. Vlada DPS-a sa svim sjenkama korupcija i 42. ekspertska i 43. imale podršku međunarodne zajednice, pa nije ispalo kako treba. Ako bude vlada ozbiljno radila, nije relevantno šta je neko rekao u Evropskom parlamentu", ocijenio je predsjednik Demosa.

Poručio je i da će se, ukoliko dobije neku poziciju odlučivanja u novoj vladi, zalagati za redukovanje apanaža funkcionera.

"Moramo radikalno da mijenjamo ovaj sistem. Razumijem podjele među političkim partnerima, ali da ne repriziramo iritantne slike zapošljavanja. U reformu treba ići ka radikalnoj mjeri, da se zabrani rad članova stranaka u privrednim preduzećima. Možda sada, poslije ove izjave, odustanu od mene kao predloga za premijera, jer apetiti su veliki", kaže Lekić.

Bonus video: