Jušković: Demokrate mi prijetile zbog Božovića

Predsjedavajući Odbora povjerenika u Budvi kazao da ga je na aerodromu sačekao Ninoslav Kaluđerović i rekao mu da će ga diskreditovati na svakom planu, ako ne bude kooperativan

42979 pregleda 21 komentar(a)
Nebojša Jušković, Foto: Vuk Lajović
Nebojša Jušković, Foto: Vuk Lajović

Predsjedavajući Odbora povjerenika Opštine Budva Nebojša Jušković kazao je da je na njega vršen pritisak od Demokrata Budve i da je bio upozoren da će biti diskreditovan po svakom osnovu ukoliko Milo Božović bude izabran za potpredsjednika Opštine.

On je to kazao, odgovarajući na tužbu Upravnom sudu za poništenje odluke o imenovanju Božovića za predsjednika Opštine, koju je podnio potpredsjednik Demokrata Crne Gore i nosilac liste na budvanskim izborima Dragan Krapović.

Jušković je još prije mjesec i po, nakon što je Božović imenovan za potpredsjednika Opštine optužen od Demokrata da je korumpiran i da je uzeo “torbicu”. Tada je Jušković kazao da ga je zvao visoki funkcioner Demokrata Budve kako bi se s njim vidio.

Jušković je “Vijestima” kazao da je riječ o Ninoslavu Kaluđeroviću, načelniku Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (komunalija), koji je na toj funkciji bio prethodne četiri godine.

”Sada ću javnosti kazati da me je zvao Ninoslav Kaluđerović koji je visoki funkcioner Demokrata Budva. On je koristio naše višegodišnje prijateljstvo i nekadašnji politički rad u Socijalističkoj narodnoj partiji. Iskoristio je to poznanstvo, te na njegovo uporno insistiranje smo se susreli. Ja sam dolazio iz Beograda i on me je sačeko na aerodromu, to je bilo uoči sjednice Odbora povjerenika na čijem dnevnom redu je bila odluka o imenovanju Mila Božovića za potpredsjednika Opštine”, kazao je Jušković.

Prema njegovim riječima, Kaluđerović ga je ubjeđivao da ta odluka ne bude usvojena.

”Ne samo da me je ubjeđivao, nego je vršio pritisak, čak su bile i određene prijetnje, ukoliko ne budem kooperativan i ako ne budem njihove stavove uvažio, da se gospodin Milo Božović ne izabere za potpredsjednika Opštine, da lokalna vlast bude u blokadi, da će oni učiniti sve da me diskredituju na svakom planu. Ne shvatam politiku da se ne mogu kvalifikovati i diskvalifikovati ljudi, rekao sam mu da to ne radi jer ću u protivnom imati odgovor na njihovo ponašanje. Rekao sam mu da Odbor nema pravo da kreira političku volju građana Budve i da ja to neću činiti jer je volja građana neprikosnovena. Ponovio sam da je Vlada imenovala Odbor povjerenika kako bi deblokirala rad lokalne uprave pred sezonu”, naglasio je Jušković i dodao da su dva principa, koje je Odbor povjerenika proklamovao, rad u skladu sa zakonom i efikasnost, u potpunosti afirmisani.

Odgovarajući na tužbu koju je Krapović podnio protiv odbor povjerenika uz prijetnju da će lično protiv njega podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu, Jušković je kazao da je u pitanju politički marketing Krapovića pred predstojeće lokalne izbore.

”Pročitao sam izjavu gospodina Krapovića, ona je prosto pravno neutemeljena. Odbor povjerenika je radio u skladu s Ustavom, zakonom, Statutom Opštine Budva i Poslovnikom o svom radu. Kao pravnik gospodin Krapović je prvo trebalo da pogleda sve odluke, pa da se o njima izjasni. Mislim da je ta tužba političko propagandni potez Demokrata i Krapovića pred lokalne izbore u Budvi i alibi za izborni debakl”, istakao je Jušković.

Povjerenik Miloje Nišavić, čije se ime našlo na spisku onih koji su optuženi od Demokrata, kazao je da određeni politički subjekti od samoga formiranja Odbora povjerenika žele da se donose odluke koje njima odgovaraju.

”Nije kriv Odbor povjerenika što je uvedena prinudna uprava u Budvi, već oni koji su doveli do toga da lokalni parlament bude više od pola godine u blokadi. Očigledno da je sporan naš zakoniti rad. Neka paze kada prijete krivičnim prijavama, jer ta krivična prijava može biti uzvraćena od ovoga Odbora povjerenika kada ta krivična prijava bude odbačena. Svako treba da bude odgovoran i da nosi svoj krst. Ne možemo mi popunjavati rupe koje su neki napravili. Ja bar lično neću dozvoliti da se pominjem u negativnom kontekstu. Neka nadležni organi sprovedu procedure”, istakao je Nišavić.

Demokratska Crna Gora podnijela je tužbu Upravnom sudu protiv Odbora povjerenika Opštine Budva radi poništenja Odluke o izboru predsjednika Opštine Budva.

”Odbor povjerenika odnosno četiri člana istog, i to gospodin Jušković kao predsjednik odbora (predlog gospodina Damjanovića), gospođa Vujošević i gospodin Nišavić (predlozi gospodina Abazovića) i gospodin Gorašević (predlog gospođe Novaković-Đurović) su protivno zakonima Crne Gore prvo predložili, a onda i izabrali gospodina Božovića za predsjednika Opštine Budva. Nakon što tužba bude usvojena, gospodina Juškovića i ekipu očekuju krivične prijave koje smo takođe najavili i koje ćemo ubrzo podnijeti. Ipak su ovo previše ozbiljne stvari jer će do obaranja odluke gospodin Božović potpisati veliki broj plaćanja koje, kao jedini izvršilac budžeta, potpisuje predsjednik Opštine, te veliki broj odluka koje će imati veliki uticaj na živote svih građana Budve, a tako nešto po snazi na prethodnim izborima DF jednostavno ne pripada. Jednostavno, fotelja predsjednika Opštine Budva je u ovom trenutku velika i protivzakonita institucionalna prednost koalicije DF i URA u Budvi”, kazao je Krapović “Vijestima” nakon što je tužba podnijeta.

Kaluđerović: Do svidanija, tovariš

Načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, Ninoslav Kaluđerović demantovao je optužbe da je prijetio Juškoviću.

”Nebojša Jušković je moj prijatelj. Prijateljima se ne prijeti. Upravo što znam da je nepokolebljiv, nije mi jasno kako je došao u poziciju da mu neko prijeti. Nebojši Juškoviću se ne prijeti, nego se on promijenio od kada sam ga ja prepoznao kao borca protiv režima Mila Đukanovića. Ako se on u međuvremenu promijenio, nije do mene nego do njega. Za razliku od njega, ja nijesam radio u režimskim službama, on je to cijenio, a ako je u međuvremenu promijenio ploču, neka sam objasni zašto.

"Juško, ja ne prijetim, a ti vidi što radiš. Ili, zovi ponekad da popijemo kafu, kad nijesi bitan, a sada kada si bitan, po mome se nebitan. No, to si ti, a ja ja.

"Do svidanija, tovariš”, izjavio je “Vijestima” Kaluđerović, odgovarajući na optužbe Juškovića.

Bonus video: