Đukanović: Ukrajina brani najviše vrijednosti Evrope i slobodnog i demokratskog svijeta

Umjesto da slavimo nezavisnost naših prijatelja i pravo svakog čovjeka da živi u slobodi, večeras i svih dana nakon 24. februara, naše misli su sa Ukrajinom, hrabrim Ukrajinkama i Ukrajincima koji vode odsudnu bitku za slobodu i odbranu otadžbine, u stalnom strahu za svoj i život svoje djece

23081 pregleda 39 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Ukrajina danas brani najviše vrijednosti Evrope i slobodnog i demokratskog svijeta koje su zajedničke - pravo svake države da slobodno bira svoj put u budućnost.

To je kazao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na obilježavanju Dana nezavisnosti Ukrajine na Barutani.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da je vjeruje da ta pravedna borba mora voditi ukrajinski narod do pobjede.

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

"Crna Gora i Ukrajina u kontinuitetu njeguju odlične prijateljske odnose. Iskreno se nadam da ćemo u bliskoj budućnosti svi biti u prilici da se vratimo uobičajenim temama bilateralne saradnje i razgovorima o tome kako unaprijediti i dalje jačati međudržavne veze sa prijateljskom Ukrajinom. Radujemo se tom danu, radujemo se zajedničkoj budućnosti u ujedinjenoj i snažnoj Evropi", kazao je predsjednik Crne Gore i izrazio nadu da će iskra slobode što prije obasjati Marijupolj, Buču, Irpin i druga mjesta stradanja i herojstva.

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Naveo je i da mu je zadovoljstvo da se povodom nacionalnog dana Ukrajine obrati na Barutani, jednom od simbola crnogorskih stradanja i osvajanja slobode.

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

"Pred monumentalnim djelom naše čuvene arhitektice Kane Radević u kojem je svojim 'cvjetovima' spojila istoriju lješanske, crnogorske i jugoslovenske borbe, i ujedinila lokalnu tradiciju i univerzalne vrijednosti – slobodu, dostojanstvo i bratstvo – za koje i danas živimo i iz kojih crpimo snagu za izazove s kojim se neprestano susrijećemo. Umjesto da slavimo nezavisnost naših prijatelja i pravo svakog čovjeka da živi u slobodi, večeras i svih dana nakon 24. februara, naše misli su sa Ukrajinom, hrabrim Ukrajinkama i Ukrajincima koji vode odsudnu bitku za slobodu i odbranu otadžbine, u stalnom strahu za svoj i život svoje djece. I gorčinom zbog agresije koja neočekivano dolazi od susjedne zemlje s kojom Ukrajina dijeli bliske veze i zajedničku istoriju".

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

Đukanović je, obraćajući se ambasadoru Ukrajine u Crnoj Gori Olehu Gerasimenku kazao je da je Crna Gora kao i prvog dana rata, s prijateljskom Ukrajinom u najtežim danima u njenoj novijoj istoriji.

Milo Đukanović
foto: Predsjednik.me

"Ovdje smo da još jednom snažno osudimo agresiju Rusije na slobodnu i nezavisnu evropsku zemlju, i da iskažemo svoje oštro protivljenje politici nasilja i kršenju međunarodnog prava. Ovdje smo da podijelimo s vama bol i stradanja svake nedužne žrtve ovog suludog rata, i da pokažemo divljenje snazi, odvažnosti i ljubavi s kojom branite svoju državu. Crna Gora je uz vas. Crna Gora će nastaviti da podržava Ukrajinu zato što znamo da je vaša borba za slobodu i borba za slobodu i sigurnost svake evropske zemlje. Zato što znamo da Ukrajina danas brani najviše vrijednosti Evrope i slobodnog i demokratskog svijeta koje su nam zajedničke – pravo svake države da slobodno bira svoj put u budućnost. I zato što znamo šta znači borba za slobodu, od koje je satkana cijela slavna istorija Crne Gore. Vjerujemo da ta pravedna borba mora voditi ukrajinski narod do pobjede", naveo je Đukanović.

Bonus video: