Paket pomoći SAD za Ukrajinu, Crnu Goru i još 17 zemalja koje su "u opasnosti od buduće ruske agresije"

"Novac je namijenjen odbrani suvereniteta, modernizaciji bezbjednosnih snaga, unapređenju partnerstva sa transatlantskom vojnom alijansom NATO i jačanju kapaciteta za suprotstavljanje ruskom uticaju i agresiji", naveo je zvaničnik

29029 pregleda 52 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjedinjene Države obezbijedile su paket vojnog finansiranja od 2,2 milijarde dolara za Ukrajinu, Crnu Goru i i 17 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, kazao je da će od tog iznosa, približno milijardu dolara biti dodijeljeno Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Ostatak novca bi bio podijeljen između Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Letonije, Litvanije, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Blinken je danas iznenada posjetio Kijev.

Njegova druga posjeta ukrajinskoj prijestonici od februarske invazije Rusije dolazi u trenutku kada je Ukrajina izvjestila o napretku u svojim naporima da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela u blizini drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkova.

Sastajući se sa predsjednikom Ukrajine Volodimorom Zelenskim u zgradi predsjedničke administracije u Kijevu, Blinken je rekao da je njegova posjeta došla u "ključnom trenutku" za Ukrajinu, napominjući da se kontraofanziva pokazala efikasnom.

Zelenski je rekao da je Ukrajina zahvalna na "ogromnoj podršci" Sjedinjenih Država, za koje je rekao da pomažu Ukrajini "da vrati našu teritoriju i zemlje".

Blinken se takođe sastao sa ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom i posjetio dječju bolnicu, gdje se susreo sa mladima povrijeđenim u ruskom bombardovanju.

Najavljujući vojni paket od 2,2 milijarde dolara, Blinken je rekao da će Vašington podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

"Novac je namijenjen odbrani suvereniteta, modernizaciji bezbjednosnih snaga, unapređenju partnerstva sa transatlantskom vojnom alijansom NATO i jačanju kapaciteta "za suprotstavljanje ruskom uticaju i agresiji", naveo je zvaničnik.

Pomoć dolazi u obliku američkih grantova i zajmova koji omogućavaju zemljama da kupuju oružje i odbrambenu opremu proizvedenu u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je odvojeno odobrio oružje od 675 miliona dolara Ukrajini, saopštio je ranije danas ministar odbrane Lojd Ostin

Najnovija pomoć dovodi ukupnu američku bezbjednosnu pomoć Ukrajini na 15,2 milijarde dolara od kada je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021, rekao je Blinken.

Bonus video: