Milović i Čarapić pristupili pokretu "Evropa sad"

Andrej Milović je bivši generalni direktor Direktorata za blokčejn i kriptovalute pri Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, a Vasilije Čarapić je predsjednik Odbora direktora novoosnovanog Fonda za inovacije

12657 pregleda 38 komentar(a)
Milović i Čarapić, Foto: Evropa sad
Milović i Čarapić, Foto: Evropa sad

Bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Andrej Milović pristupio je pokretu Evropa sad.

Kako je saopšteno iz pokreta Evropa sad njima je pristupio i predsjednik Odbora direktora novoosnovanog Fonda za inovacije Vasilije Čarapić.

Iz ovog političkog subjekta dostavili su i njihove biografije.

Milović je u 42. Vladi bio generalni direktor Direktorata za blokčejn i kriptovalute pri Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Sa timom eksperata izradio je nacrt Zakona o blokčejn tehnologiji i kripto imovini.

Milović je, kasnije izabran za državnog sekretara u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, a bio je i član Tužilačkog savjeta.

"Milović je diplomirao je na Fakultetu za državne i evropske studije, a specijalizirao Evropske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore. Takođe, diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran, a specijalizirao u oblasti Pravosuđa na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore".

Iz pokreta Evropa sad kažu da Milović pristupa s namjerom da pruži doprinos u političkoj borbi za jačanje vladavine prava, reformu pravosudnog sistema i iskorjenjivanje korupcije među nosiocima pravosudnih funkcija.

Čarapić je predsjednik Odbora direktora novoosnovanog Fonda za inovacije, koji, kako se navodi u saopštenju, predstavlja krovnu instituciju u implementaciji programa inovacione politike u Crnoj Gori.

"Čarapić je rođen u Podgorici, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Magistarske studije je završio u Oksfordu, na Univerzitetu Oksford Bruks. Specijalizovao se za oblast međunarodnog ekonomskog prava, s posebnim fokusom na pravo stranih investicija, zaštitu životne sredine, privredno pravo i međunarodnu arbitražu. Za vrijeme svojih magistarskih studija bio je član radne grupe za međunarodno javno pravo pri All Souls koledžu u Oksfordu", saopšteno je iz pokreta.

Dodaju da je karijeru započeo 2014. godine, od kada je, kroz rad za nekoliko velikih crnogorskih kompanija, učestvovao u zaključivanju više poslovnih transakcija iz oblasti energetike, hotelijerstva, IT sektora i građevine.

Čarapić, piše u biografiji, od 2021. godine obavljao ulogu pravnog savjetnika u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Bonus video: