Đurović sa Narbaevom: Ključni partner Uzbekistana na Zapadnom Balkanu je Crna Gora

Predsjednica Skupštine očekuje da u narednom periodu dođe do razvoja sveobuhvatnih odnosa između dvije države

2822 pregleda 0 komentar(a)
Đurović i Narbaeva, Foto: Skupstina.me
Đurović i Narbaeva, Foto: Skupstina.me

Ključni partner Uzbekistana na Zapadnom Balkanu je Crna Gora, kazala je predsjednica Senata Uzbekistan Tanzila Narbaeva tokom susreta sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, Đurović se sa Narbaevom sastala na marginama skupa u Taškentu, koji je na jednom mjestu okupio žene liderke iz svih krajeva svijeta.

Đurović je, saopšteno je iz Skupštine, kazala da očekuje da u narednom periodu dođe do razvoja sveobuhvatnih odnosa između dvije države.

Između Crne Gore i Uzbekistana, rekla je Đurović, nema otvorenih pitanja.

"Ističući potrebu za uspostavljanjem ekonomske saradnje, predsjednica Skupštine je stavila akcenat na unapređenje robne razmjene i podsticanje ulaganja i efikasnijeg korišćenja investicionih potencijala. U tom smislu, pozdravila je ideju povezivanja nacionalnih privrednih komora i organizovanja poslovnog foruma u Crnoj Gori sa ciljem upoznavanja uzbekistanskih investitora s potencijalnim mogućnostima saradnje u oblasti turizma, energetike, infrastrukture, transporta, poljoprivrede, nauke i tehnologije", saopšteno je iz Skupštine.

Narbaeva je, dodaje se, kazala da u Uzbekistanu prate razvojni put Crne Gore.

Ona je ukazala da postoji veliki prostor za saradnju u brojnim oblastima, naročito kada je u pitanju turizam, te da ga treba maksimalno iskoristiti.

"Sagovornice su se saglasile da je od ključne važnosti poboljšati parlamentarnu saradnju, kroz uspostavljanje grupe prijateljstva crnogorskog i uzbekistanskog parlamenta, s ciljem omogućavanja kvalitetnog parlamentarnog dijaloga, kao čvrste osnove za dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje".

Đurović i Narbaeva uputile su i pozive za zvanične posjete Crnoj Gori i Uzbekistanu.

Bonus video: