Danilović: Bečić bio ozbiljan kandidat za mandatara sa izglednim šansama da bude podržan i prihvaćen

U Ujedinjenoj se nadaju da su i drugi lideri ključnih političkih subjekata 'nove-stare' većine spremni da pokažu isti stepen odgovornosti kako bi se došlo do dogovora "bez ucjenjivanja i u najkraćem roku"

16885 pregleda 46 komentar(a)
Danilović, Foto: Luka Zeković
Danilović, Foto: Luka Zeković

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović poručio je da 'stara' skupštinska većina ima zadatak da se dogovori u najkraćem roku oko novog mandatara i novog skupštinskog rukovodstva.

Danilović je u saopštenju naveo i da se dogovor postigne postigne do kraja sedmice, da mopgu da računaju "na nedopustivu i prljavu igru DPS-a i Đukanovića lično".

"Bilo bi to uvođenje Crne Gore u najgoru političku krizu u poslednjih nekoliko godina, pa i decenija. Naime, Đukanović je spreman da ne da mandat onome iza kojega bi stala većina od najmanje 41 poslanika. Upozoravali smo da je prilikom izbora Vlade Dritana Abazovića napravljen nedopustiv presedan - Đukanović je dao mandat 'na osnovu uvjerenja da većina postoji', a ne na osnovu četrdeset jednog potpisa - spreman je da to uradi ponovo", naveo je Danilović.

Dodaje da je zato treba brza akcija i efikasan dogovor.

"Nažalost, ne možemo računati na principijelno i demokratsko ponašanje međunarodnih adresa u Crnoj Gori jer su geopolitičke igre odavno postale važnije našim partnerima sa Zapada nego demokratski principi o kojima nas neprekidno edukuju duže od tri decenije".

Ujedinjena Crna Gora pozdravila je odluku lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića da se, kako su navli, odrekne prava i kandidature i na jednu od dvije državne funkcije u novoj raspodjeli - mjesto premijera ili predsjednika Skupštine.

"Istovremeno saopštavamo ubjeđenje da je Bečić bio ozbiljan kandidat za mandatara sa izglednim šansama da bude podržan i ptihvaćen. Razumijemo, međutim, i potrebu da se pomogne u dogovaranju i da se djeluje nepartijski u ovom ključnom trenutku".

Danilović je u saopštenju naveo da se u Ujedinjenoj nadaju da su i drugi lideri ključnih političkih subjekata 'nove-stare' većine spremni da pokažu isti stepen odgovornosti kako bi se došlo do dogovora "bez ucjenjivanja i u najkraćem roku".

"Ujedinjena će podržati svako rješenje i personalni izbor iza kojega stanu subjekti sa najvećim brojem mandata iz pobjedničke većine od avgusta 2020.

Ipak, nadamo se potpunoj zrelosti aktera, te da nećemo koristiti pravilo "bilo ko" nego pravilo da podržimo najbolji predlog. Obeshrabruje, međutim, činjenica da još uvijek nemamo potpis 41 poslanika na Sporazum koji su prije nedjelju dana potpisali lideri i predstavnici političkih subjekata većine? Zašto, pitamo sada i javno? Ti potpisi bi smanjili manipulatorske kombinacije predsjednika DPS-a i nažalost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Pozivamo poslanike koji to nisu uradili da to učine odmah, uoči novog susreta naših političkih predstavnika. Nepotpisivanjem Sporazuma od strane svih poslanika najavljuje se ucjenjivački pristup što je neprihvatljivo i krajnje neiskreno. Ujedinjena CG neće ucjenjivati šta god bilo jer je to nedostojan i primitivan politički metod među partnerima, ali će o svakom pokušaju ucjenjivanja obavijesti javnost. Sa pokvarenim političkim protivnicima i prevarantskom politikom DPS-a ne može se boriti istim metodama jer ćemo izgubiti. Samo pošten i otvoren pristup može donijeti pobjedu", zaključio je Danilović.

Bonus video: