Đurović: Potvrda da je odluka SDP bila ispravna; Opštinari: Sve nam je krenulo na bolje bez vas

Lokalna izvršna vlast i Odbor direktora VIK-a ušli su u sukob zbog odbijanja članova tog tijela da pristanu na potpisivanje sa Opštinom, Ugovora o prenosu investitorskih prava

3134 pregleda 6 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković

Predsjednik opštinskog odbora Socijaldemorkatske partije (SDP) Tivta Aleksandar Đurović ocijenio je da najnovija dešavanja u vezi namjere lokalne izvršne vlasti koalicije građanskih listi NP-BF-Gb da smijeniu aktuelni Odbor direktora preduzeća "Vodovod i kanalizacija" (VIK) u kome većinu preko svojih prredstavnika u tom tijelu ima SDP, potvrđuje ispravnost odluke te partije iz septembra 2021. godine da uskrati parlamentarnu podršku koju je SDP do tada davala manjinskoj vlasti građanskih listi i administraciji gradonačelnika Željka Komnenovića (NP).

Lokalna izvršna vlast i Odbor direktora VIK-a ušli su u sukob zbog odbijanja članova tog tijela da pristanu na potpisivanje sa Opštinom, Ugovora o prenosu investitorskih prava kojim bi VIK, kao što je to bilo i u prethodnim fazama, formalno preuzeo ulogu investitora nove višemilionski vrijedne faze izgradnje gradskog vodovodnog i kanalizacionog siustema, a Opština bi kao i do sada, vraćala kredite koji ona za to podiže kod njemačke KfW banke.

Odbor direktora je saopštio da su tako postupili jer štite interese firme kojom rukovode, dok ih je potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić (NP) optužio da zbog “političkih hirova” SDP-a, opstruiraju početak te 11 miliona eura vrijedne investicije i najavio njihovu smjenu na sjednici Odbora povjerenika Opštine Tivat, a koji vrše funkciju raspuštenog lokalnog parlamenta do održavanja vanrednih izbora 23. oktobra.

"Potpredsjednik Arsić optužio je članove Odbora direktora ViK Tivat za neposlušnost jer nijesu željeli prikriti njegovo neznanje za vođenje investicija u interesu Opštine. Zbog toga ih je izvršna vlast koja upravlja gradom, suprotno svim demokratskim principima, pokušala smijeniti", saopštio je predsjednik OO Đurović.

On smatra da Arsić "neuspjeli pokušaj da ličnu odgovornost za posao koji treba da vodi prebaci na druge, sada pokušava zamaskirati političkim doskočicama na račun SDP".

“Iako zna da su odluku kojom se štiti ViK, pored članova SDP-a donosili zajednički i predstavnici liste NP kojoj i sam pripada.Uprava predsjednika Opštine Komnenovića, navikavši da se prema svojim odbornicima ponaša kao prema pionima, potpuno zanemarujući princip podjele vlasti, pokušava istu ulogu nametnuti Odboru povjerenika", piše u saopštenju lidera tivatske SDP.

Đurović je naglasio da "zbog sličnih pritisaka, političkog zapošljavanja nestručnih kadrova, diskutabilnog ugovora direktora, te ostalih postupaka na štetu našeg grada još jednom se potvrđuje da je SDP donio ispravnu odluku kada je otkazao podršku upravi Željka Komnenovića, jer Tivćani zalužuju puno bolje".

"Odgovorni Tivćani koji su redovnim plaćanjem svojih obaveza i poreza uspjeli svoj grad izvući iz minusa, uskoro će dobiti vlast koja će ravnopravno brinuti o svim Tivćanima", zaključio je on.

SDP inače, na predstojeće lokalne izbore u Tivtu ide u koaliciji sa DPS i SD koje su činile prethodnu gradsku vlast, a koja je Tivat ostavila sa praznom gradskom kasom u višemilionskim dugovima.

Stoga mu je odgovorio sekretar za finasije Opštine Tivat i nosilac “Krtoljske liste” koja će učestvovati na izborima 23.oktobra, Jovan Brinić.

On je Đuroviću poručio da “građani Tivta nijesu postali odgovorni od 30.08.2020. pa na ovamo, već su oni odgovorni i najredovnije platiše svojih obaveza u Crnoj Gori 5, 10, 15 i više godina u nazad, a nagradu za svoju odgovornost, bivša vlast im je ukazala, ostavivši u opštinskoj kasi minus od cirka 3,5 miliona eura na gore pomenuti datum".

"Rezultati su nešto što ostaje i ne može da se sakrije, tako da finansijski oporavak opštine za nepune dvije godine i minusa od cca 3,5 miliona do plusa od cca 8 miliona eura ipak nešto znači. U ovom poduhvatu, u svim javnim obraćanjima uvijek smo predsjednik opštine Željko Komnenović i ja kao sekretar za finasije, na prvo mjesto isticali značaj i zahvalnost građanima Tivta, što svojom odgovornošću i redovnim izmirenjem obaveza su velika podrška i oslonac na putu ka finansijskoj stabilnosti i prosperitetu opštine", saopštio je Brinić dodajući da se samo sa fiskalnom odgovornošču građana oporavak ne bi mogao postići, bez niza mjera koje je lokalna vlast u međuvremenu preduzela – refinasiranja, smanjenja troškova, kresanja lokalne administracije i drugih ušteda.

On je Đurovića indirekrtno prozvao što je zajedno sa opozicijom iz DPS, SD i HGI, bojkotom sjednica SO i blokadom lokalnog parlementa, spriječio pravovremeno usvajanje nove Odluke o porezu na nepokretnosti kojom bi se anuliralo ovogodišnjen povećanje tog poreza za građane Tivta od skoro 30 odsto, do čega je došlo automatskom primjenom zakonski propisane formule za obračun i još uvijek važeće stare opštinske Odluke o tom porezu u situaciji kada je vrijednost nekretnina kao jednog od iunputa za obračun poreza, porasla.

"Kao zaključak, a po pitanju ispravosti uskraćivanja vaše podrške, sa opasnošću da blokiranjem rada SO, ista dođe u situaciju da Odbor povjerenika donosi odluke, želimo istaći da smo kao grupa birača “Krtoljska lista” stava da je i loša lokalna uprava mnogo bolje rješenje, od najbolje uprave iz Podgorice", zaključio je Brinić.

Arsić: Đurović koji živi u Podgorici pojma nema o investicijama u Tivtu

Reagujući na navode predsjednika OO SDP Tivta, potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić je saopštio da nema lusksuz da 'gubi vrijeme na diopisivanje' sa Đurovićem koji ga sada kritikuje, 'a nedavno je rekao da biste za mnom krenuli svuda 'vezanih očiju''.

"I znate šta, sigurno ne biste pogriješili. Lično sam spreman da Vas prihvatim i izbavim iz tog SDP-ovskog zla. I Vas i Vaš Odbor direktora", poručio je Arsić.

On je naglasio da Đurovića koji je 'sada stalno u Podgorici' u obavezi da upozna sa činjenicom da investicije u gradu gdje je Đurović donedavno bio odbornik i gdje vodi lokalni odbor SDP-a, “idu svojim tokom, sigurnije i uspješnije”.

"Umorili smo se, to moram priznati, od borbe sa Vašim DPS.ovskim podgoričkim lopovima – izvođačima, ali i domaćim menadžerima iz “skoro” prošlih vremena. Tu smo kao lokalna uprava krunisali sebe jednom velikom pobjedom. O tome će se tek pričati", istakao je Arsić dodajući da "kad čovjek razmisli – dobro je što ste otišli, jer nam od tada sve ide fino, ali baš fino".

"Dobrim djelima, kažu, Bog stalno daje snagu. Molićemo se da i Vas preobrati", ističe se reagovanju Arsića na prozivke šefa lokalne SDP Aleksandra Đurovića.

Bonus video: