Abazović: Bošković zna šta je iza njegovih narativa

“Ne želim da se ovo tumači kao da stalno nešto najavljujem u smislu akcija policije i tužilaštva, ali mislim da će se ubrzo još jedan slučaj vezati za njegovo ime. Stoga me uopšte ne čudi što je Bošković jedan od glavnih političkih izvođača destabilizacije u Crnoj Gori"

18780 pregleda 9 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponovio je da su poslanik DPS-a i bivši ministar odbrane Predrag Bošković, kao i aktuelni ministar Raško Konjević (SDP) politički destabilizatori države, dovodeći Boškovića i još dvojicu bivših javnih funkcionera u kontekst sumnjivih aranžmana oko podjele stanova u Ministarstvu odbrane.

Abazović je to rekao u izjavi za “Vijesti” komentarišući oštre kritike Boškovića na njegov račun, ali i navode o mogućim nezakonitostima tokom mandata bivšeg ministra DPS-a u MO. On je podsjetio da je 19. avusta na sjednici Skupštine rekao “što misli o Boškoviću i zašto se on ponaša tako kako se ponaša”.

Premijer, čijoj je Vladi izglasano nepovjerenje, tada je Boškovića i Konjevića prozvao da su “politički izvođači destabilizacije Crne Gore”, koja se navodno spremala nakon ranijih zapljena cigareta u Luci Bar.

Abazović je “Vijestima” u srijedu uveče u Tivtu rekao da su informacije o mogućim malverzacijama i nezakonitostima u sistemu odbrane, za vrijeme Boškovićevog mandata, a o kojima su pisale “Vijesti”, “stvorile veliku nervozu kod Boškovića”. Objavljeni su i tekstovi o kontroverzama u nabavci vozila “oshkosh “ za Vojsku Crne Gore tokom Boškovićevog mandata, a zbog indicija da je američkim partnerima za to plaćeno oko 1,8 miliona eura manje nego što je MO zvanično objavilo. Bivši ministar je negirao da je bilo nelegalnosti i ustvrdio da je Crna Gora vozila “platila isto koliko ih plaćaju i Amerikanci”.

”Vijesti” su pisale i o postavljanju admirala Dragana Samardžića na vojno-diplomatske dužnosti bez produženja aktivne službe za dvije godine, nakon što je stekao uslove za penziju. Samardžić je u tom periodu crnogorske poreske obveznike koštao preko 400 hiljada eura.

Premijer je ukazao da, prema njegovim saznanjima, ima još kontroverzi u MO tokom mandata Boškovića.

“Ne želim da se ovo tumači kao da stalno nešto najavljujem u smislu akcija policije i tužilaštva, ali mislim da će se ubrzo još jedan slučaj vezati za njegovo ime. Stoga me uopšte ne čudi što je Bošković jedan od glavnih političkih izvođača destabilizacije u Crnoj Gori. On je zadužen da trasira politički narativ koji je usmjeren striktno prema sektoru bezbjednosti, a i iz razloga što smatra da je i lično ugrožen u nekim procesima”, kazao je Abazović, dodajući da Boškoviću u tim aktivnostima pomaže i Konjević.

dopis Konjević Jovanović
foto: Mila Radulović

”Vijesti” su u vezi s ovim navodima uputile pitanja DPS-u, ali oni nisu odgovorili u vezi s optužbama na račun poslanika, dok je Konjević umjesto komentara podsjetio na dva dopisa koja je ranije uputio v.d vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović. U dopisima, u koje su "Vijesti" imale uvid, Konjević poziva Jovanović da tužilaštvo ispita navode Abazovića što prije, tvrdeći da su oni ozbiljni jer se radi o najvišem političkom zvaničniku, kao i da on nema šta da krije.

dopis Konjević Jovanović
foto: Mila Radulović

Komentarišući kritike bivšeg načelnika Generalštaba VCG Samardžića koji, od kada je penzionisan u januaru ove godine proziva premijera, učinke u sektoru odbrane,... Abazović je kazao:

“On je jedan od onih koji intenzivno pokušavaju da budu plod i promoter politike koju personifikuju Bošković i Konjević. Da li on ima nešto zakonski problematično ne znam, ali znam da toga ima još jedno lice koje je obavljalo značajne funkcije u MO – aktuelni advokat Mihailo Volkov. On se u javnosti javlja u istom narativu tako da je vrlo lako njihov narativ i djelovanje dovesti u vezu. Sve što ovoj zemlji treba je pravda, a koliko ćemo na nju čekati ostaje da se vidi,” rekao je Abazović.

On je kazao da “ima dosta nepravilnosti i kontroverzi” oko dodjele stanova u VCG tokom mandata Boškovića i Volkova.

Volkov je za “Vijesti” rekao da je premijer, kako je rekao, istovremeno dao odgovor na sopstvene netačne tvrdnje čija je neozbiljnost i neodgovornost sadržana baš u navodima “ima dosta nepravilnosti i kontroverzi u poslu...”.

“Ništa konkretno i s dokazima, i s tim u vezi, svjesno ili nesvjesno, ubrzano preuzima titulu “seoskog laprdala” jer mu se javni nastupi svode na rekla-kazala PR, koji ga čini “dosta jeftinim”. Moj i rad tadašnjeg ministra Boškovića je apsolutno zakonit, u interesu Vojske i Države Crne Gore. Opasno je koliki je pritisak odlazećeg premijera dječačkih snova na tužilaštvo, te vjerujem da će se institucije ove države izdići iznad njegove histerije i svakodnevnog crtanja meta svima s kojima uđe u lični i politički rat”, rekao je Volkov.

Abazović je “VIjestima” rekao da i on, kao i građani, žele da se ubrzaju istrage korupcije i organizovanog kriminala, koje je otvorilo tužilaštvo: “Kada se ubrza i kada ljudi konačno budu vidjeli o čemu se radi, shvatiće onda zašto su zapravo pojedinici poput Boškovića, Samardžića ili Volkova agresivni u promovisanju politika koje, po meni, imaju samo za cilj da etiketiraju i blate druge ljude i da izazivaju pometnju, pogotovo u osjetljivim sektorima kao što je to sektor bezbjednosti”, dodao je premijer.

Bonus video: