DPS pregovara o koalicijama u više opština: Stari saveznici za nove pohode

Izbori u glavnom gradu i 13 opština zakazani su za 23. oktobar

57639 pregleda 80 komentar(a)
Traže saveznike za borbu na lokalu: Đukanović i gradonačelnik Podgorice Vuković-, Foto: BORIS PEJOVIC
Traže saveznike za borbu na lokalu: Đukanović i gradonačelnik Podgorice Vuković-, Foto: BORIS PEJOVIC

Demokratska partija socijalista (DPS) pregovara sa strankama i pokretima koji su činili suverenistički blok o zajedničkom nastupu na izborima u još nekoliko gradova, osim Podgorice.

Prema informacijama “Vijesti” partija Mila Đukanovića radi na stvaranju širokih koalicija u Budvi, Tivtu, Bijelom Polju, Danilovgradu i Pljevljima.

DPS je prije sedam dana potpisao sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) sporazum o jedinstvnom nastupu u Baru, a očekuje se formalizacija velike koalicije u Podgorici, koju je najavio lider DPS-a.

Izbori u glavnom gradu i 13 opština (održaće se još i u Plužinama, Žabljaku, Šavniku, Kolašinu, Plavu, Rožajama i Zeti) zakazani su za 23. oktobar.

Predsjednik budvanskog odbora DPS-a Milan Tičić sinoć je, prema saznanjima lista, razgovarao s predstavnicima SDP-a, Socijaldemokrata (SD) i Građanske inicijative (GI) “21. maj” o stvaranju zajedničkog saveza za vanredne izbore u tom gradu.

Izvor “Vijesti” rekao je da “pregovori idu u dobrom smjeru”.

S obzirom na to da prvi put učestvuje na nekim izborima, za GI “21. maj” samostalan nastup predstavljao bi veliki rizik, uprkos činjenici da se glasačko tijelo umorilo od dvogodišnjeg političkog rata vladajućih Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, čime je otvoren prostor da građani biraju nove snage.

Pristanak SDP-a da uđe u koaliciju u Budvi, prema informacijama “Vijesti”, zasad nije izvjestan. Ta partija je 2016. nastupala u savezu s Građanskim pokretom URA i LP-om (“Budva mora”), koji je osvojio jedan mandat, dok je 2020. izašla samostalno, osvojivši takođe jedno odborničko mjesto.

Kad je riječ o Tivtu, gdje se takođe održavaju vanredni izbori, opozicione partije u tom gradu - DPS, SD, SDP i LP - nastupiće u koaliciji, potvrđeno je “Vijestima” od izvora u tim strankama.

To će biti prvi put poslije više od 20 godina da DPS ne izlazi samostalno u Tivtu, već u koaliciji s partijama od kojih je s nekima - poput SDP-a, koji je do septembra prošle godine davao parlamentarnu podršku lokalnoj vlasti - bio i u otvorenom sukobu.

”Izvjesno je da će biti koalicije DPS-SD-SDP-LP, iako razgovori o tome još nisu završeni. Očekujemo da koalicija bude formalizovana i objavljena u narednih nekoliko dana”, rekao je jedan od izvora “Vijesti”.

Drugi izvor potvrdio je da će koaliciju predvoditi predsjednica tivatskog odbora DPS-a Dubravka Nikčević, koju je ta stranka kao nosioca svoje liste već zvanično najavila prije dvadesetak dana.

DPS je na posljednjim izborima u Tivtu, održanim 2020, poražen od tada novoformirane koalicione građanske liste “Narod pobjeđuje”, koja je potom napravila postizbornu koaliciju s Bokeškim Forumom i listom “Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat”, uz parlamentarnu podršku jednog odbornika SDP-a. Tako je prvi put nakon 24 godine DPS poslat u opoziciju u najmanjem bokeljskom gradu.

U opoziciji je završio i SD, koji je do avgusta 2020. u koaliciji s DPS-om i Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI) vodio Tivat.

LP na tim, ali ni na prethodnim izborima u Tivtu, nije prešao cenzus, dok je SDP 2020. to jedva uspio da učini.

U Bijelom Polju još traju pregovori partija nekadašnjeg suverenističkog bloka i ubrzo bi trebalo da se zna njihov epilog.

Vladajući DPS krajem avgusta je održao u tom gradu skup povodom zvaničnog početka predizborne kampanje.

Potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević kazao je “Vijestima” da će ta stranka narednih dana saopštiti rezultate razgovora.

”Ubrzo ćemo izaći s listom i otkriti na koji način će DPS nastupiti”, dodao je.

Isto je saopšteno i iz lokalnog odbora SD-a, čiji je predsjednik Ismar Ćorović rekao listu da je ta partija spremna za samostalni nastup, ali da pregovara o koalicionom.

Koalicija DPS-a, SD-a i Bošnjačke stranke (BS) na izborima 2018. osvojila je 25 od 38 mandata.

SDP, koji se sedam godina nalazi u opozicionim klupama u bjelopoljskom parlamentu, još nije donio odluku o načinu učešća na izborima.

Poslanik i predsjednik bjelopoljskog odbora partije Adnan Striković rekao je “Vijestima” da ta stranka razgovara s “državotvornim partijama” i da se dijalog odvija u “korektnom tonu”.

”Ali u politici, sve dok se ne stavi potpis, ne možete biti sigurni da ste do kraja sve dogovorili. Tek nakon toga (potpisa) će se znati da li će građanske partije nastupiti zajedno”, naveo je.

Na posljednjim izborima ta stranka osvojila je dva mandata.

U Danilovgradu, gdje je na vlasti DPS, tamošnji odbor stranke priprema koaliciju s tradicionalnim partnerima.

Izvor “Vijesti” objašnjava da još nije izvjesno da li će na izborima nastupiti u koaliciji sa SD-om i LP-om, ili će im se priključiti i SDP i GI “21. maj”.

”Narednih dana počeće sastanci i pregovori, ali je zasad izvjesno da će nosilac liste biti iz DPS-a, a pominju se tri imena - aktuelni predsjednik Opštine Branko Bošković, predsjednik lokalnog DPS-a Radosav Jovanović i bivši potpredsjednik Opštine i član Glavnog odbora partije Aleksandar Pavićević”, rekao je sagovornik iz DPS-a.

Ta stranka je na izborima 2018. nastupila u koaliciji s LP-om, i osvojila 19 od ukupno 33 mandata u lokalnoj skupštni.

Sagovornici iz opozicionog bloka tvrde da se u gradu pored Zete već uveliko pominje i da će na izborima jedinstvenu listu imati GP URA i Socijalistička narodna partija (SNP).

GP URA je na posljednjim izborima bio u savezu s Demokratama, koji je dobio šest mandata, dok je SNP bio u koaliciji s Demokratskom narodnom partijom i Jugoslovenskom komunističkom partijom Crne Gore, koja je osvojila dva mjesta.

DPS i u Pljevljima, kako je “Vijestima” rekao predsjednik tamošnjeg odbora stranke Dragiša Sokić, vodi konsultacije s tradicionalnim partnerima o zajedničkom nastupu.

Na izborima 2018. DPS je nastupio u koaliciji s BS-om i SD-om, osvojivši vlast sa 20 od 35 mandata. SDP je nastupio samostalno, ali nije prešao cenzus.

Đukanović je u ponedjeljak saopštio da je blizu dogovor o zajedničkom nastupu na izborima u Podgorici aktera koji su učestvovali u obnovi državne nezavisnosti 2006.

Rekao je da bi zajednički nastup nekadašnjih saveznika smatrao velikim uspjehom, dodajući da će se vidjeti hoće li takav politički aranžman biti oformljen za državne izbore.

Prije četiri godine poraženi samo u Plužinama

U maju 2018. održani su izbori u 12 opština, a Đukanovićeva partija ostvarila je apsolutnu većinu u šest njih - Podgorici, Danilovgradu, Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku i Šavniku.

Uz dugogodišnje koalicione partnere DPS je preuzeo vlast i u Baru, Kolašinu i Golubovcima - tada opštini u okviru Glavnog grada, koja je odnedavno samostalna opština Zeta.

Iako nije osvojio najviše glasova u Rožajama i Plavu, DPS je, uz koaliranje s BS-om i SD-om, uspio da uđe u vlast i u tim gradovima.

DPS je 2018. poražen samo u Plužinama, gdje je apsolutnu vlast osvojio SNP.

Bonus video: