Lideri opozicije neće zvati Demokratski front na razgovore

Predsjedništvo Demokratskog fronta je u ponedjeljak tražilo sastanak sa liderima ostatka opozicije, zahtijevajući da im objasnili dalju strategiju i konkretne akcije za ponavljanje parlamentarnih izbora
55 komentar(a)
opozicija sastanak, Foto: Savo Prelević
opozicija sastanak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.10.2017. 05:47h

Lideri stranaka tzv. “građanske opozicije” zasada neće pozivati čelnike Demokratskog fronta (DF) na sastanke na kojima će se raspravljati o rješavanju izlaska iz političke krize, saznaju “Vijesti”.

Predsjedništvo Demokratskog fronta je u ponedjeljak tražilo sastanak sa liderima ostatka opozicije, zahtijevajući da im objasnili dalju strategiju i konkretne akcije za ponavljanje parlamentarnih izbora.

Sagovornik “Vijesti” iz tzv. “građanske opozicije” kazao je da zahtjev čelnika Fronta nije razmatran.

“Lideri dijela opozicije su u redovnoj komunikaciji, i u neformalnim razgovorima nije razmatran zahtjev Fronta. Kako smo se ranije dogovorili, sastanke ćemo održavati kada se ukaže potreba, a nakon prvih razgovora smatramo da ne treba širiti listu sagovornika”, kazao je sagovornik “Vijesti”, navodeći da nije preciziran termin narednog sastanka, koji će organizovati Socijalistička narodna partija (SNP).

Lideri SNP-a Vladimir Joković, Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, Demokrata Aleksa Bečić, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i i lider Demosa Miodrag Lekić, organizovali su prošle nedjelje zajednički sastanak sa kojega su poručili da neće prekinuti bojkot parlamenta i tražili određivanje datuma parlamentarnih izbora. Sagovornik “Vijesti” kazao je da uz zajednički pritisak tzv. “građanske opozicije”, očekuju i pomoć međunarodne zajednice u rješavanju krize.

“Čelnici DF-a do sada nijesu pomagali zajedničku inicijativu, jer se ne može smatrati ozbiljnom strategijom određivanje ultimatuma i nuđenje platformi putem medija”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Podsjećajući da su lideri ostatka opozicije odbili pozive na proteste i pregovore o zajedničkom kandidatu na predsjedničkim izborima, čelnici Fronta kazali su da sada očekuju da im opozicioni lideri ponude svoju platformu zajedničkog djelovanja. Oni su podsjetili da do 1. oktobra iz ostatka opozicije nije stigao ni odgovor na predlog o zajedničkoj listi na lokalnim i ponovljenim parlamentarnim izborima.

Oni su tada istakli i da zajedničkla odluka o bojkotu parlamenta nije naišla na razumijevanje međunarodnih adresa niti dovela do ponavljanju parlamentarnih izbora.

“To se nije desilo, nego su Evropska unije i Sjedinjene Američke Države snažno podržale vladu Duška Markovića i tražile od opozicije da se vrati u parlament i tamo se bori za svoje zahtjeve”, kazali su tada u DF-u, navodeći da bi trebalo razgovarati o mogućnosti bojkota narednih lokalnih izbora.

Bonus video: