Leković: Upravni sud odluku o poništenju izbora Raičevića da donese u hitnom postupku

"Svako drugačije postupanje Upravnog suda, odugovlačenje postupka i donošenje odluke nakon 23. oktobra 2022. godine, onemogućilo bi pristup pravdi i imalo za posljedicu dalje donošenje nezakonitih odluka i drugih akata od strane nezakonito izabranog predsjednika opštine Bar"

3292 pregleda 0 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Momčilo Leković, predsjednik Kluba odbornika Demokratske Crne Gore Bar saopštio je da u cilju zaštite principa zakonitosti, zaštite javnog interesa i sloboda i prava građana Bara, ova partija zahtijeva da Upravni sud odluku o poništenju izbora predsjednika opštine Bar (Dušana Raičevića) donese u hitnom postupku i u kratkom roku.

On je u saopštenju Demokrata podsjetio da je Klub odbornika te partije u Skupštini opštine Bar, 22. jula Upravnom sudu Crne Gore podnio tužbu protiv Skupštine opštine Bar radi poništenja pomenute odluke.

Kako je naveo, predmet kod tog Suda vodi se pod brojem U.br. 6376/22.

"Primjena osporene Odluke o izboru predsjednika opštine Bar, donosena od strane odbornika kojima je mandat prestao dana 06. 07. 2022. godine, ima za posljedicu da Dušan Raičević počev od 03. 08. 2022. godine na nezakonit način obavlja funkciju predsjednika opštine Bar", kaže Leković.

Dodaje da je "više nego jasno da nije postojala na zakonu zasnovana mogućnost, da odbornici jednog saziva, nakon što im je prestao mandat, drugi put biraju isto lice za predsjednika opštine Bar, na vremenski period od četiri godine i to prije isteka njegovog tekućeg četvorogodišnjeg mandata".

"Samo efikasnim postupanjem u ovom predmetu, posebno nakon što je Ustavni sud dana 28. jula 2022. godine ukinuo odredbe Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, Upravni sud može građanima poslati poruku da neustavno i nezakonito postupanje ne može predstavljati osnov za vršenje vlasti. Izbori za odbornike u Skupštini opštine Bar raspisani su za 23. oktobar 2022. godine. Vršenje funkcije predsjednika opštine Bar od strane nezakonito izabranog predstavnika prethodne odborničke većine u Skupštini opštine Bar, u susret predstojećim izborima, samo dodatno produbljuje nepovjerenje građana Bara u izborni proces i njegove rezultate", smatra Leković.

Efikasno postupanje Upravnog suda, navodi Leković, podrazumijeva da odluka u ovom predmetu bude donesena znatno prije 23. oktobra 2022. godine.

"Svako drugačije postupanje Upravnog suda, odugovlačenje postupka i donošenje odluke nakon 23. oktobra 2022. godine, onemogućilo bi pristup pravdi i imalo za posljedicu dalje donošenje nezakonitih odluka i drugih akata od strane nezakonito izabranog predsjednika opštine Bar. Imajući u vidu značaj predmetnog spora, specifičnu prirodu ove upravne stvari i posljedice dalje primjene osporene odluke, zahtijevamo da taj Sud, u javnom interesu, u ovom predmetu odluči u hitnom postupku i u kratkom roku", zaključio je Leković.

Bonus video: