Demokrate: Premijer i predsjednik Skupštine ne mogu doći iz manjih subjekata koji su napravili Sporazum sa DPS

"Predložili smo da se zbog teškog nasljeđa međusobnih odnosa i izbjegavanja apsolutne favorizacije bilo koga dogovorimo oko dvije žene iz njihovih, a ne naših redova, koje bi bile most saradnje i koje bi vodile ovu tehničku Vladu odnosno Skupštinu"

55537 pregleda 120 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora

Tokom današnjeg sastanka predstavnika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. na kome bi trebalo da se dogovore rješenja za izbor nove vlade i rukovodstva parlamenta, Demokratska Crna Gora je prema saznanjima Televizije Vijesti formulisala sljedeće stavove u pregovorima:

1. Mi koji smo bezuslovno podržali 42. Vladu iako nijesmo imali ni jednog člana iste, koji smo cijelo vrijeme ostali privrženi 30. avgustu, odrekli smo se pozicija predsjednika Vlade i Skupštine iako nam po svemu pripadaju kao pojedinačno najjačoj partiji i pobjedničkoj listi čiji nosilac jedini nije bio mandatar.

2. Predložili smo da se zbog teškog nasljeđa međusobnih odnosa i izbjegavanja apsolutne favorizacije bilo koga dogovorimo oko dvije žene iz njihovih, a ne naših redova, koje bi bile most saradnje i koje bi vodile ovu tehničku Vladu odnosno Skupštinu.

3. Naravno, podrazumijeva se da imajući u vidu demokratske principe i potpisani Sporazum od prošle sedmice da iz manjih subjekata koji su napravili Sporauzm sa DPS i Milom Đukanovićem ne mogu doći budući premijer i predsjednik Skupštine.

Pedstavnici partija bivše parlamentarne većine nastavili su danas razgovore o rješavanju političke krize.

Sastanak, tokom kojeg će parlamentarci pokušati da dođu do kompromisa o izboru nove vlade i novog skupštinskog rukovodstva, počeo je nakon 13 sati u jednom od podgoričkih hotela.

Očekuje se da će se nakon sastanka učesnici sastanka obratiti medijima.

U 43. Vladi koja je izabrana 28. aprila uz podršku DPS, a kojoj je izglasano nepovjerenje 20. avgusta su predstavnici koalicije "Crno na bijelo" koju čine Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, Socijalističke narodne partije (SNP), Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste, koalicije Jednoglasno i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Ta Vlada na čijem čelu je Dritan Abazović (URA) trenutno je u tehničkom mandatu.

Bonus video: