Trka sa rokovima, Ustavni sud ostaje bez kvoruma

Delegacije EU i diplomatskih misija država članica Unije u Crnoj Gori saopštili su da je hitno potrebno imenovanje sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca, kako bi se obezbijedilo pravilno i efikasno funkcionisanje institucija Crne Gore

6436 pregleda 2 komentar(a)
Iduće sedmice bi trebalo da počnu saslušanja kandidata: sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: BORIS PEJOVIC
Iduće sedmice bi trebalo da počnu saslušanja kandidata: sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: BORIS PEJOVIC

Ustavni odbor bi najranije 20. septembra mogao utvrditi predlog kandidata za četiri sudije Ustavnog suda, a poslanici bi najprije na plenumu mogli glasati o njima 2. oktobra nakon što počne redovno jesenje zasjedanje.

Taj optimistični scenario važi ukoliko odmah nakon što 12. septembra bude potvrđeno ko ispunjava uslove kandidovanja, počnu i svakodnevno da se održavaju konsultativna saslušanja. S obzirom na to da se na konkurs prijavilo 19 kandidata, to znači da bi svakodnevno trebalo da budu saslušana po četiri jer je i ranije bila takva praksa.

Predlog za zakazivanje vanredne sjednice trebalo bi podnijeti 15 dana ranije, jer to propisuje skupštinski Poslovnik, što znači da vanredne sjednice ne može biti i da se mora sačekati redovno zasjedanje.

Ustavni sud 13. septembra ostaje bez kvoruma za rad jer sudija Miodrag Iličković stiče uslov za starosnu penziju.

Iz Delegacije EU i diplomatskih misija država članica Unije u Crnoj Gori saopštili su da je hitno potrebno imenovanje sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca, kako bi se obezbijedilo pravilno i efikasno funkcionisanje institucija Crne Gore.

Oni su pozvali sve političke aktere da se uključe u širok i konstruktivan dijalog kako bi se izgradio konsenzus i radilo na usvajanju i implementaciji reformi koje se odnose na EU.

“Ovo je ključno za napredovanje u pristupnom procesu, što je strateško opredjeljenje velike većine građana Crne Gore”, navodi se u jučerašnjem saopštenju.

Procedura izbora VDT-a još nije pokrenuta, dok će članovi Sudskog savjeta biti birani na vanrednoj sjednici Skupštine 20. septembra, jer su takav zahtjev uputili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, SDP-a, Bošnjačke stranke i dva albanska poslanika.

Prilikom prvog glasanja nije bilo dvotrećinske većine za izbor čeitri ugledna pravnika za SS (54 poslanika), a u dugom krugu je za izbor potrebno neznatno manje (49) - što je tropetinska većina.

I sudije US biraju se istom većinom. Ukoliko na prvom glasnju kandidati ne dobiju 54 glasa podrške, najranije za mjesec može se ponoviti glasanje i tada su potrebna 49 glasa da bi bili izabrani.

Na javni poziv za sudije US su se prijavili Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder, Jelena Ružičić, Gorica Fatić i Edis Hadžić. Mnogi od njih su učestvovali i na ranijim konkursima.

Ustavni odbor je formirao i komisiju koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom, a rezultate rada će saopštiti na sjednici koja je zakazana za 12. septembar. Nakon toga slijede saslušanja prijavljenih kandidata.

Sudije Ustavnog suda Skupština bira na 12 godina, a članove SS na četiri godine.

Premijer Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, ponovo je juče uputio apel svim političkim partijama u parlamentu da se što prije pristupi izboru sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i izboru vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

”To je obaveza koja je ostala i koju smo označili kao najvažniju za Vladu i za državu, ali s obzirom na to da mi ne možemo da odradimo posao kolega iz državnog parlamenta, ali u dobrom duhu, možemo da uputimo još jedan apel da se pronađe rješenje koje je održivo, koje podržava najmanje dvije trećine poslanika i da se deblokiraju institucije koje imaju veze sa pravosuđem i pravdom”, rekao je premijer na sjednici Vlade.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je nedavno da su Crnoj Gori potrebne nezavisne, nepristrasne, efikasne i kompetentne pravosudne institucije da bi napredovala na putu ka EU, i da ne postoji način da se to zaobiđe.

Ona je tada rekla da EU poziva sve političke aktere da djeluju iznad partijskih interesa i obezbijede široku podršku za imenovanje članova SS-a, sudija US-a i VDT-a, bez daljeg odgađanja.

Bonus video: