Front bi Mandića, URA Abazovića, a Demokrate - ženu

Dragan Krapović kazao da Demokrate smatraju da SNP-u, GP URA i CIVIS-u ne pripada da predlože rješenja za pozicije premijera i predsjednika Skupštine

47141 pregleda 225 komentar(a)
Prvi cilj da se eliminiše povratak DPS-a u izvršnu vlast: Andrija Mandić, Foto: Zeljka Vucinic
Prvi cilj da se eliminiše povratak DPS-a u izvršnu vlast: Andrija Mandić, Foto: Zeljka Vucinic

Demokratski front (DF) je na jučerašnjem sastanku partija bivše parlamentarne većine saopštio da im pripada funkcija premijera, a da bi pozicija predsjednika Skupštine, po jačini, trebalo da pripadne Demokratskoj Crnoj Gori, saznaju “Vijesti”.

Taj politički savez, kako navodi izvor “Vijesti”, na jučerašnjem sastanku nije pominjao konkretno ime za poziciju premijera, već bi to trebalo da učine na narednom sastanku, koji je zakazan za sjutra.

U prethodnom periodu funkcioneri Nove srpske demokratije (NOVA) za tu funkciju predlagali su svog lidera Andriju Mandića, a on je poručio da bi bio počastvovan ako bi bio premijer.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je nedavno poručio da se u korist države i naroda ta partija odriče funkcija premijera i predsjednika Skupštine.

Nakon trećeg sastanka stare većine, organizovanog u pokušaju rješavanja političke krize i postizanju kompromisa o izboru nove vlade i skupštinskog rukovodstva, juče je saopšteno da će se na sjutrašnjem sastanku znati ko su kandidati za premijera i predsjednika Skupštine.

Na jučerašnjem sastanku je, kako saznaju “Vijesti”, predlagano i da novi mandatar treba da ima i konkretan program urgentnih mjera i osnova za neophodne reforme.

Mandić je nakon sastanka rekao da je 41 poslanik potpisao Sporazum i obavezao se da će biti eliminisan povratak DPS-a u izvršnu vlast.

”Ovdje su potpisi svih 41 poslanika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine. Prvi cilj te parlamentarne većine je eliminacija svake mogućnosti povratka i učešća DPS-a u izvršnoj vlasti u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima, kao i ostali ciljevi od kojih je prioritet borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Mandić je istakao da sada postoji jasna parlamentarna većina koja je poslala poruke DPS-u da 41 poslanik njih ne vidi kao partnera, nego kao problem.

”Uvjeren sam da ako budemo slijedili ovo što smo potpisali, i ako poslušamo glas naroda koji nas zove da se dogovorimo, da ćemo već u ponedjeljak, kada smo zakazali sljedeći sastanak... riješiti pitanja... - ko je kandidat za premijera i predsjednika Skupštine”.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović je kazao da su na sastanku napravljeni određeni pomaci u pravcu približavanja dogovoru izvorne parlamentarne većine.

Krapović
Krapovićfoto: Željka Vučinić

Istakao je da Demokrate ničim nisu uslovljavale ni ondašnju većinu dok je bila na vlasti, niti su isporučili nijedan ultimatum u susret aktuelnim pregovorima.

On je rekao da smatraju da SNP-u, GP URA i Savezu građana CIVIS ne pripada da predlažu neko treće rješenje za pozicije premijera i predsjednika Skupštine, jer su već jednom srušili ovu istu većinu i “otišli sa DPS-om i sa njima potpisali koalicioni sporazum”.

”Smatramo da nije dobro da sada oni ponovo predlažu neko treće rješenje. Iz tih redova je došao i predlog 42.Vlade i o njenom konceptu i personalnim rješenjima, koji je rezultirao neuspjehom i sami su je oni srušili. Pa 43. Vlada koja je takođe srušena u parlamentu. To im ne pripada ni po onome što smo svi zajedno potpisali, a ni po izbornom rezultatu”.

Krapović je kazao da je emancipatorsko rješenje da te dvije funkcije obavljaju žene, ali ne sa njihove liste.

Poslanik koalicije “Crno na bijelo” Miloš Konatar (URA) je kazao da su na sastanku prenijeli stav te koalicije da aktuelni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović treba da ostane premijer i da je to garancija da će završiti započetu borbu protiv korupcije.

Konatar i Pavićević
Konatar i Pavićevićfoto: Željka Vučinić

On je rekao da Abazovića za to preporučuju dosadašnji rezultati na polju borbe protiv korupcije.

Konatar je kazao da je apsurdan predlog Demokrata da devet poslanika GP URA, CIVIS-a i SNP-a nemaju pravo da predlažu kandidate za premijera i predsjednika Skupštine.

”Ako bilo ko ima namjeru da se postigne dogovor, nije ga moguće postići bez devet poslanika. To mi govori da su današnjim stavom poslanici Demokratske Crne Gore napravili korak unazad kada je u pitanju postizanje dogovora i da prave teren da se dogovor ne postigne. Ako želite da postignete dogovor, onda morate uključiti sve”.

Konatar je rekao da će biti uporni i da će u ponedjeljak iznijeti isti stav - da Abazović bude premijer, i da za to očekuje podršku svih partija.

Srđan Pavićević (CIVIS) je rekao da na sastanku nije dobio odgovor šta je Abazović radio loše.

”Rečeno nam je da nama ne pripada da kandidujemo, odakle nekome to pravo. Željni smo da se napravi kompromis”.

Na prvom sastanku stare većine, održanom 2. septembra u Skupštini, predstavnici “stare većine” potpisali su na predlog DF-a sporazum kojim je predviđen izbor nove izvršne vlasti i administracije parlamenta.

Na drugom, 6. septembra u Skupštini, dogovoreno je da partije usaglase predloge za mandatara za sastav vlade i šefa zakonodavnog doma.

Bonus video: