Krapović: Odgovor Novaković Đurović je ponižavajući, predstavlja kontinuitet DPS matrice

"Prije svega, moram da kažem da sam razočaran činjenicom da je trebalo više od puna dva mjeseca da se odgovori na moje poslaničko pitanje iako je rok, predviđen Poslovnikom Skupštine Crne Gore, bio 15 dana", rekao je Krapović

17764 pregleda 19 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović saopštio je danas da je odgovor na poslaničko pitanje koje je dobio od ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković-Đurović ponižavajući za Vladu Crne Gore i ministarku, kao i da predstavlja kontinuitet DPS (Demokratska partija socijalista) matrice odnosa prema prostoru.

"Prije svega, moram da kažem da sam razočaran činjenicom da je trebalo više od puna dva mjeseca da se odgovori na moje poslaničko pitanje iako je rok, predviđen Poslovnikom Skupštine Crne Gore, bio 15 dana. Sada, kada vidim odgovor koji sam dobio od uvažene ministarke Novaković Đurović, moram reći da je ovakav odgovor zaista ponižavajući za Vladu Crne Gore ali i za samu ministarku. Ne znam ko je pisao odgovor koji sam dobio, a koji je ministarka potpisala, ali znam da ovakav odgovor predstavlja kontinuitet DPS-ove matrice odnosa prema prostoru, nakon građana najvažnijem resursu države Crne Gore. Da budem pošten, to nije promjenjeno ni za vrijeme 42. Vlade Crne Gore koju sam ja, kao poslanik podržavao u Parlamentu, ali ovo sada je prevazišlo svaku mjeru i tvrdim da je u pitanju brutalno kršenje zakona države Crne Gore i odsustvo elementarnog poštovanja za jasno i precizno iznešene argumente, i za mene kao poslanika i kao predsjednika nadležnog radnog tijela Skupštine Crne Gore", istakao je Krapović u saopštenju koje je dostavila Demokratska Crna Gora.

On je dodoa da zna da je njegova ocjena oštra i tvrdi da je u nekoliko slučajeva Novaković Đurović direktno ukazao na kršenje zakona.

"Međutim nisam dobio nikakav odgovor niti reakciju ministrke, i zaključujem da ministarka, koja pripada partiji koja sebe predstavlja kao "zelenu", radi na održavanju kontinuteta potrošnje prostora putem kršenja zakona, a u korist "investitora"sakrivenih na of šor destinacijama", poručio je Krapović.

Poslanik Demokrata je naveo da što se tiče odgovora ministarke Novaković Đurović ukazujem i njoj i javnosti na slijedeće:

"U odgovoru se konstatuje da prijava gradnje datira od 27.05.2020. godine te da je shodno članu 91 Zakona o planiranju prostora investitor DOO "MIA Investment" Podgorica stekao pravo gradnje. Nadalje, u odgovoru se konstatuje da je saglasnost na idejno rješenje izdata od strane glavnog državnog arhitekte 18.03.2022. godine. Dakle, ovdje ukazujem da prijava gradnje ne može biti starija od saglasnosti GDA-e, iz prostog razloga jer je uslov za validnu prijavu gradnje prethodno dobijena saglasnost GDA-e. Ovdje je očigledno suprotno, jer je prijava gradnje skoro dvije godine starija od saglasnosti GDA. E sad, dalje se pokušava objasniti zbog čega je to tako, i to nevjerovatnom pravnom gimnastikom koja ne bi prošla ni kod studenta prve godine prava. Naime, prijavi gradnje od 27.05.2020. godine je prethodilo Rješenje o saglasnosti GDA broj UP II 105-397/ od 25.12.2019. godine, dakle iz vremena bivšeg režima kada je ministarstvom koordinirao bivši premijer Duško Marković, a glavni državni arhitekta je tada bio gospodin Vuković koji je poništio Rješenje o odbijanju saglasnosti na Idejno rješenje, tada glavne gradske arhitektice Budve, gospođe Ane Samardžić", poručio je Krapović.

Po njegovim riječima, tada je DPS Vlada odobrila gradnju, međutim to prvobitno Rješenje je poništio Upravni sud presudom broj U108/20 od 19.05.2021.godine.

"Ministarka Novaković Đurović tvrdi da se poništenje i presuda Upravnog suda nije odnosila na odobrenje gradnje već na neke druge razloge, međutim to je samo manevar kako ne bi postipila po zakonu i presudi, te poništila prijavu gradnje. Ovo je prilično providan manevar, a nepostupanje po pravosnažnoj presudi povlači krivičnu odgovornost i to ministarka treba da zna. Rješenje je poništeno i presudom ocijenjeno kao nezakonito zbog niza namjernih zakonskih propusta od strane tadašnjeg DPS glavnog državnog arhitekte gospodina Vukovića, jer po zakonu nije mogla biti izdata saglasnost i to je Upravni sud presudom potvrdio. Kada je presuda postala pravosnažna, istog momenta su morale biti poništene - kako predmetno Rješenje, tako i sve pravne poslijedice takvog nezakonitog Rješenja. Ovdje uvaženoj ministarki i ukupnoj javnosti ukazujem na Zakon o upravnom postupku, član 142 koji nosi naziv „Pravne posljedice poništavanja i ukidanja“, a čiji stav 1 glasi citiram - „ poništavanjem rješenja poništavaju se i pravne posljedice koje je to rješenje proizvelo“-kraj citata", kazao je Krapović.

Poslanik Demokrata je naveo da, nema ni najmanje sumnje da je shodno presudi Upravnog suda broj U108/20 od 19.05.2021. godine, poništeno Rješenje GDA o saglasnosti broj UP II 105-397/19 i sve pravne posledice takvog nazakonitog Rješenja, pa i prijava gradnje od 27.05.2020. godine koja je danas na snazi isključivo voljom ministarke Novaković Đurović.

"Zašto se insistira godinama na realizaciji ovog veoma problematičnog projekta, projekta koji sam podsjećam prijavio VDT-u, Upravi policije i SDT-u, i zašto sada na realizaciji višestruko nazakonitog projekta, nakon gospode Duška Markovića i Dragana Vukovića, te nakon gospode Mitrovića i Žižića, insistira i gospođa Novaković Đurović, pitanje je na koje ćemo prije ili kasnije morati dobiti odgovor. Podsjećam da sam u prijavi nadležnim tužilaštvima i Upravi policije(finansijsko-obavještajnoj jedinici) targetirao i druge aspekte ovog po meni problematičnog projekta, kao što su sticanje vlasništva nad zemljištem, moguće pranje novca unošenjem više desetina miliona eura sa Djevičanskih ostrva za realizaciju ovog projekta itd itd... Takođe, podsjećam da je insajder, gospodin Duško Knežević, koji je dobro upoznat sa predmetnim zemljištem i načinom na koji je stečeno vlasništvo nad istim od strane off shore firmi „Safiro beach“ i „Mia Investment“. On je cijeli taj aranžaman direktno i javno povezao sa gospodinom Branimirom Gvozdenovićem i gospodinom Milom Đukanovićem", kazao je Krapović.

Ojn je poručio da još jednom pita, zašto i 42. i 43. Vlada Crne Gore, a pogotovo zašto ministarka u tehničkom mandatu, Novaković Đurović, učestvuje i asistira u realizaciji ovog, kako tvrdi, nezakonitog posla.

"To je javno pitanje za nju, ali i za premijera u tehničkom mandatu, gospodina Abazovića, koji se samoodredio za glavnog borca protiv DPS-a i kriminala, iako je izabran glasovima DPS-a, iako je potpisao koalicioni Sporazum sa gospodinom Đukanovićem, iako njegova vlada podržava ovaj kriminalni projekat i omugućava da se realizuje na štetu građana Budve i Crne Gore, opštine Budva i prijeđašnjih vlasnika zemljišta. Još jednom, apelujem i pozivam po ko zna koji put da institucije koje sam pominjao rade svoj posao i daju ozbiljne argumente i odgovore da je sve ovo u skladu sa zakonom ili zaustave realizaciju ovog protivzakonitog aranžamana", zaključio je Krapović.

Bonus video: