Đeka: Najbolje bi bilo da Abazović bude i na čelu nove Vlade

"Pozdravljamo spremnost svih aktera da budu konstruktivni, jer nas u jednu zajednicu ne okuplja samo ono što bijasmo juče nego prije svega ono što ćemo sjutra zajednički preduzimati"

16991 pregleda 55 komentar(a)
Đeka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Đeka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Predsjednik Demokratske partije (DP) i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka saopštio je danas da bi najbolje bilo da aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović bude i na čelu nove Vlade.

Treći sastanak stare parlamentarne većine održan je juče, a organizovan je u pokušaju rješavanja političke krize i postizanju kompromisa o izboru nove vlade i skupštinskog rukovodstva.

Povezani članci

11. Septembar 2022.

Front bi Mandića, URA Abazovića, a Demokrate - ženu

"Demokratska partija sa pažnjom prati razgovore i dogovore oko formiranja nove izvršne vlasti u našoj državi. Pozdravljamo spremnost svih aktera da budu konstruktivni, jer nas u jednu zajednicu ne okuplja samo ono što bijasmo juče nego prije svega ono što ćemo sjutra zajednički preduzimati. Smatramo stoga da bi najbolje bilo da mandatar nove Vlade do kraja mandata ovog saziva Skupštine ili makar do prijevremenih parlamentarnih izbora bude dr Dritan Abazović", istakao je Đeka u saopštenju dostavljenom "Vijestima".

On je dodao da vjeruju da je to najcjelishodnije rješenje u trenutnoj situaciji, a za njih kao manjinsku stranku i najprihvatljivije.

"Potrebna nam je barem elementarna politička stabilnost naročito ako se imaju u vidu najave da nas tokom jeseni i zime očekuje neizvjesna energetska, ekonomska i socijalna situacija. Kao ministar ljudskih i manjinskih prava svjedočio sam da je 43. Abazovićeva Vlada bila najinkluzivnija do sada, da je poseban senzibilitet imala prema manjinama i da je to visoko vrednovano i kod njih samih i kod naših međunarodnih partnera. U tom slučaju, nama kao legitimnim političkim predstavnicima manjinskih nacionalnih zajednica bi bilo mnogo lakše da budemo dio 44. Vlade, jer bi ona nesumnjivo bila evroatlantska i integralistička", poručio je Đeka.

Bonus video: