Konjević: Ne treba nam proruska marionetska vlast

Upitan zašto Abazović tokom mandata nije posjetio Prištinu, iako je bio u Beogradu dva puta, Konjević je kazao da to pitanje treba postaviti njemu. "Ne znam zašto je Abazović prioritet dao posjetama Beogradu i zašto ne vodi balansiranu politiku regionalne saradnje", naveo je on

15556 pregleda 84 komentar(a)
Konjević tokom posjete Kosovu, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Konjević tokom posjete Kosovu, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministar odbrane i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Raško Konjević ocijenio je da bi, dobije li Crna Gora novu Vladu u kojoj će biti "stara" većina, to bila proruska vlast.

Konjević, koji je bio u zvaničnoj posjeti Prištini, naglasio je kako je Crnoj Gori potrebna vlast koja će biti jasno proevropska.

"Povodom mogućnosti da novu Vladu formira 'stara' većina, samo bih rekao da bismo u tom slučaju imali prorusku vlast u državi koja je punopravna članica NATO-a. Crnoj Gori nije potrebna ruska marionetska Vlada, već jasno proevropska Vlada, koja će tu orijentaciju dokazati konkretnim djelima", istakao je Konjević za kosovski "Reporteri".

Na pitanje tog medija zašto odlazeći premijer Dritan Abazović tokom svog mandata nije posjetio Prištinu, iako je bio u Beogradu dva puta, Konjević je kazao kako to pitanje treba postaviti njemu.

"Ne znam zašto je Abazović prioritet dao posjetama Beogradu i zašto ne vodi balansiranu politiku regionalne saradnje. Povodom toga, ali i eventualnog datuma njegove posjete, morate pitati njega", rekao je Konjević.

Kazao je i kako mu nije drago što Crna Gora nije iskoristila priliku da ubrza proces evropskih integracija, ocijenivši da je Abazović prioritet dao odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom, "a sve na štetu" države.

Konjević dodaje i da je, nakon 14 godina veoma dobrih bilateralnih odnosa Crne Gore i Kosova, uslijedio dvogodišnji period tokom kojeg je došlo do "prekida" međusobnih posjeta rukovodstva izvršne vlasti.

"Nadam se da će moja posjeta, u kojoj sam u svojstvu vicepremijera, biti dodatni podsticaj zvaničnicima na koji način da povedu više računa o planiranju aktivnosti i posjeta", dodao je.

Bonus video: