Samit inicijative Brdo-Brioni: Došli Đukanović, Vučić, članovi predsjedništva BiH, Osmani, Begaj i Pendarovski

Prema najavama iz kabineta predsjednika Slovenije, na sastanku će biti razmotrena stituacija u regionu i upućen poziv zemljama članicama EU da ubrzaju proces proširenja

3363 pregleda 3 komentar(a)
Učesnici samita, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Učesnici samita, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije okupili su se danas u Brdu kod Kranja na samitu Inicijative Brdo-Brioni čiji su domaćini predsjednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović.

Milanović, Đukanović i Pahor
Milanović, Đukanović i Pahorfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Na samit su došli predsjednik Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović i predsjednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić.

Prema najavama iz kabineta predsjednika Slovenije, na sastanku će biti razmotrena stituacija u regionu i upućen poziv zemljama članicama EU da ubrzaju proces proširenja.

Kako prenosi agencija STA, ne očekuje se usvajanje zajedničkih deklaracija, ali se očekuju odluke poput zalaganja za davanje BiH statusa kandidata za članstvo u EU prije kraja ljeta i za viznu liberalizaciju za sve zemlje regiona.

Sastanci lidera Inicijative Brdo-Brioni koju su pokrenule Slovenija i Hrvatska radi podsticanaj bržeg pristupanja regiona EU održavaju se svakog ljeta od 2013, uglavnom u Sloveniji.

Bonus video: