konjević i krivokapić na svečanosti u hrvatskoj

Admiralu Baroviću otkrivena spomen-ploča na Visu: "Čast stavio ispred naredbe"

"Bio je duboko svjestan da vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke", kazao je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman

33933 pregleda 33 komentar(a)
Sa događaja na Visu, Foto: mvep.gov.hr
Sa događaja na Visu, Foto: mvep.gov.hr
Ažurirano: 12.09.2022. 22:00h

Spomen-ploča visokom oficiru nekadašnje JNA, crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću, koji je prije 30 godina odbio da naredi granatiranje hrvatskih primorskih gradova, otkrivena je danas u Samogoru na Visu, u prisustvu hrvatskih i crnogorskih zvaničnika.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri odbrane dvije države Mario Banožić i Raško Konjević, kao i gradonačelnik Visa Ivo Radica, saopštila je pres služba hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

"Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jeste simbol onih vrijednosti koje su i danas, kao i prije 30 godina, zalog odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju. Bio je duboko svjestan da vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke", rekao je Grlić Radman.

Vladimir Barović spomen-ploča
foto: mvep.gov.hr

On je dodao da je Barović "tog septembra, ispalio samo jedan metak i to je bio za njega, nažalost, jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

Šef hrvatske diplomatije je naglasio važnost negovanja kulture sjećanja, istakavši da se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obilježavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj.

"Osjećamo obavezu i dužnost baš ovdje u gradu Visu postaviti mu spomen obilježje kao zahvalu i kao sjećanje, ali i kao činjenicu da je i u najtežem vrtlogu rata jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovjedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod", rekao je ministar, prenijela je pres služba.

Vladimir Barović spomen-ploča
foto: mvep.gov.hr

On je naglasio da će Hrvatska i Crna Gora nastaviti da jačaju dobrosusjedske odnose i da rade na otvorenim pitanjima, kao i da će Crna Gora u Hrvatskoj i dalje imati čvrstu i prijateljsku ruku podrške na svom evropskom putu.

Visoki oficir bivše JNA Vladimir Barović ubio se u septembru 1991. pošto je kao komandat Petog vojno-pomorskog sektora u Puli odbio da naredi granatiranje hrvatskih gradova.

"Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio", Barovićeve su riječi ispisane na spomen-ploči, koju su podigli Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Ministarstvo odbrane te države i Grad Vis.

"Admiral Barović, komandant već tada Miloševićeve vojske odbio je naredbu Generalštaba da bombarduje velike primorske gradove u Hrvatskoj. Njegova poruka bila je 'Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio'. Izabrao je časnu vojničku smrt da ne bi sramotio tada već umrlu državu kojoj se zakleo", saopšteno je ranije danas iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

CGO: Djelom pokazao što je čojstvo

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozdravili su prisustvo crnogorske delegacije na otkrivanju spomen ploče.

"Ovo je važan iskorak i za odnose između Crne Gore i Hrvatske, ali i za proces pomirenja u regionu. Suočavanja sa prošlošću nema bez političke volje donosilaca odluka. Admiral Barović zaslužuje poštovanje i Crne Gore i Hrvatske kao svetionik do vrhunskih moralnih načela", naveli su iz CGO-a na Tviteru.

"Odnos dosadašnjih vlasti prema herojima naše ratne prošlosti, ali i žrtvama ratnih razaranja, pokazuje njihovu nesposobnost da oblikuju istinsko demokratsko društvo, čiji je dio i kultura sjećanja kroz ustanovljavanje dana sjećanja, podizanja spomen obilježja i obrazovni program", dodali su iz te NVO.

Ukazuju da su Barović i njegov čin gotovo zaboravljeni u našoj javnosti.

"CGO poziva Vladu i Skupštinu da očuvaju sjećanje na admirala Barovića i promovišu tu univerzalnu priče o časti, integritetu i humanosti u mračnom vremenu nacionalizma i razaranja kroz postavljanje spomen obilježja u Crnoj Gori čovjeku koji je djelom pokazao što je čojstvo", zaključuju.