Krivokapić i Grlić Radman osudili odluku SPC da odlikuje Šešelja

Krivokapić je kazao je da je taj čin očigledna podrška počinjenih zločina i legitimizacija politike zločina

14726 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman osudili su to što je jedna od eparhija Srpske pravoslavne Crkve (SPC) odlikovala osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Orden "svetog vladike Mardarija" Šešelju je dodijelila Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička SPC, kojoj je sjedište u Čikagu. Odlikovanje mu je u nedjelju uručio bački vladika Irinej, saopštila je Šešeljeva Srpska radikalna stranka.

To je Šešelju treće odličje neke eparhije SPC.

Povezani članci

11. Septembar 2022.

SPC odlikovala Šešelja

Grlić Radman je nakon susreta sa Krivokapićem u Zagrebu rekao da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin, dok je Krivokapić kazao kako "to nije već viđeno, to je gore od onoga što je viđeno".

"Bio je instrument velikosrpske politike, koji je sprovodio Miloševićev režim, a na hrvatskim prostorima su počinjeni brojni zločini” kazao je Grlić Radman.

On je dodao da Šešelj "nikada nije negirao upletenost u zločine, čak se i hvalio njima".

Prema njegovoj ocjeni, odlikovanje osuđenog ratnog zločinca je pitanje koje treba zabrinuti sve.

Hrvatski ministar pozvao je Srbiju da se aktivno i snažno opredijeli i zauzme za zajedničku bezbjednostnu i vanjsku politiku Evropske unije, ako želi biti na evropskom putu.

"I da se suoči s prošlošću, da odbaci sve velikosrpske politike, da se posveti demokratizaciji vlastitog društva, da prestane politizirati ratne zločine, da rješava pitanja nestalih, odštete logoraša,” zaključio je Grlić Radman.

Krivokapić je kazao je da je taj čin očigledna podrška počinjenih zločina i legitimizacija politike zločina.

"A kada se to događa, priprema se novo aktivno zlo, nikakvo pasivno - političko zlo, aktivno zlo koje prijeti prije svega Crnoj Gori”, ocijenio je Krivokapić.

Upozorio je da se koncept nekad poznat kao “velika Srbija” danas zove “srpski svijet”.

“Motiv je isti, namjere su iste, a da stvar bude opasnija - učesnici u čitavom igrokazu su isti”, dodao je Krivokapić.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992.

Pojedine vojvođanske stranke, opozicioni političari u Srbiji kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocijenili su u ponedjeljak odlikovanje Šešelja sramotnim i neprihvatljivim.

RSE

Bonus video: