Ništa od dogovora, Mandić sad zove lidere

Ni četvrti pokušaj kompromisa postavgustovske parlamentarne većine juče nije urodio plodom, predstoji sastanak lidera da se riješi kriza

41622 pregleda 68 komentar(a)
Sa jučerašnjeg sastanka u Skupštini, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa jučerašnjeg sastanka u Skupštini, Foto: BORIS PEJOVIC

Iako se sinoć očekivala konačna odluka stranaka postavgustovske većine oko prevazilaženja političke krize, to se nije desilo - pa će još jedanput pokušati da dođu do kopromisa.

Ovaj put bi sastanak trebalo da bude na nivou lidera partija, jer je sinoć, kako je prenijeto, zapelo oko insistiranja funkcionera GP URA da njihov lider i sadašnji predsjednik Vlade u tehičkom mandatu Dritan Abazović bude mandatar.

Rokovi za dogovor su međutim sve kraći, jer Ustav Crne Gore predsjedniku države Milu Đukanoviću ostavlja mogućnost da do 19. septembra predloži mandatara za sastav nove vlade.

Sadašnoj Vladi je izglasano nepovjerenje upravo glasovima Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, njihovih tradicionalnih saveznika i Demokrata.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić rekao je na pres konferenciji da se razgovaralo o predlogu tog saveza da on bude premijer, dok je URA kandidovala Abazovića.

”Demokrate su se odrekle da kandiduju bilo koga, i danas su se prosto određivali u odnosu na predložene kandidate. Kandidat DF-a ima podršku struktura koje broje 28 poslanika, a kandidat GP URA devet. Poslanici SNP-a uslovno su podržali oba kandidata. Održali smo dodatne konsultacije i rekli da smo spremni da odustanemo od mjesta premijera, ali da dođemo do dogovora da 41 poslanik konstituiše vladu na ciljevima koje smo dogovorili”, rekao je Mandić.

Kazao je da se dogovor, i pored odustajanja DF-a, nije postigao i poručio da ničija ambicija ne smije da bude iznad dogovora.

Mandić
Mandićfoto: Boris Pejović

On je rekao i da je predsjednik države za četvrtak zakazao konsultacije o novom mandataru.

Predstavnici stranaka bivše parlamentarne većine nastavili su juče kasno popodne pregovore o rješavanju političke krize, kako bi došli do dogovora o izboru nove vlade i novog skupštinskog rukovodstva.

Ovo je četvrti sastanak tih partija, a inicirao ga je, kao i prethodne, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je Abazovića i predsjednika Demokratske Aleksu Bečića da prisustvuju narednom sastanku, navodeći da Abazović ne može očekivati da glasaju za njega, a da se ne pojavi na sastanku.

”Jer nije mala stvar biti sudionik u tri vlade na najvažnijim pozicijama. Neće nikome pasti kruna s glave ako ustupi poziciju nekome drugome. Biće smiješno ako se ne dogovorimo danas, a dogovorimo se nakon izbora u sličnoj kombinatorici... Sve da nema primjedbi na rad Abazovića, ne može očekivati da glasamo o njemu, a da ne dođe među nas. Pozivam njega i gospodina Bečića da dođu među nas... Toliko dostojanstva moramo imati”, rekao je Danilović.

Sastanku u Skupštini prisustvovali su predstavnici svih partija koje su činile pobjedničke koalicije na parlamentarnim izborima izborima održanim 30. avgusta 2020.

Sem Mandića i Danilovića bili su Milan Knežević (DNP), Branko Radulović (PzP), Dragan Krapović, Zdenka Popović i Danilo Šaranović (Demokrate), Vladimir Joković (SNP), Miloš Konatar i Zoran Mikić (GP URA), Miodrag Lekić (Demos), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija) i Srđan Pavićević (CIVIS).

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Boris Pejović

Na prvom sastanku 2. septembra u Skupštini, predstavnici “stare većine” potpisali su na predlog DF-a sporazum kojim je predviđen izbor nove izvršne vlasti i administracije parlamenta.

Na drugom, 6. septembra, dogovoreno je da partije do kraja sedmice usaglase predloge za mandatara za sastav vlade i šefa zakonodavnog doma.

Treći sastanak održan je u subotu 10. septembra i DF je na njemu saopštio da im pripada funkcija premijera, a da bi pozicija predsjednika Skupštine trebalo da pripadne Demokratama. Iz te stranke su odgovorili da na čelu Vlade i Skupštine treba da budu žene.

Demokrate i URA se međusobno optužuju za neuspjeh dogovora

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da je ta stranka pristupila pregovorima u dobroj vjeri i namjeri, odričući se svega što bi im pripalo po rezultatima izbora. “To smo uradili da bismo olakšali dogovor... Cijenili smo da je to put do dogovora. Danas smo pošli korak dalje i saopštili da nam ne bi bilo sporno da za najviše funkcije budu predložene koleginice Branka Bošnjak i Jelena Borovinić Bojović. Mislili smo da to može da nas pomiri. Nažalost, i pored brojnih ustupaka nismo naišli na saglasnost jednog broja kolega - prije svega GP URA - koji su nastavili da insistiraju da Abazović bude novi mandatar. To nismo mogli prihvatiti”, kazao je on.

Dragan Krapović
foto: Boris Pejović

Šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar kazao je da “partije i pojedinci koji su srušili Vladu 19. avgusta s DPS-om prave odstupnicu da dogovor koji su imali s DPS-om uđe u drugi čin i svoju završnu fazu. Nismo bili ultimativni, već transparentni”, rekao je. Kazao je kako smatraju da dosadašnji premijer Dritan Abazović treba da nastavi svoj posao. “Prva tačka sporazuma glasi da treba intenzivirati borbu protiv kriminala i korupcije. Pošto je Abazović to i do sada činio i ima rezultate, to treba da nastavi”, dodao je on.

Konatar
Konatarfoto: Boris Pejović

Konatar je rekao da je bio i predlog da Mandić bude mandatar, ali da su onda iz Demokrate rekli da im je to neprihvatljivo i da ne ispunjava njihov uslov da mandatar i predsjednik Skupštine - budu žene. “Zbog tog stava i ultimatuma nemamo dogovor. Ni gospodin Lekić nije žena. On ne ispunjava uslove Demokrata...”, kazao je Konatar.

Lekića je predlagao Marko Milačić.

Bonus video: