DPS krenuo, ostali hvataju zalet

Vuković nosilac liste koalicije koju predvodi njegova stranka, dio partija još vijeća kako će nastupiti na lokalnim izborima u Podgorici. Zasada je izvjesno da će u trku ući građanska lista “Preokret” i stranka “Evropa sad”

41068 pregleda 95 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: BORIS PEJOVIC
Ivan Vuković, Foto: BORIS PEJOVIC

U koaliciji sa još osam političkih činilaca Demokratska partija socijalista (DPS) počela je juče kampanju za lokalne izbore u Podgorici 23. oktobra, dok njihovi politički protivnici uglavnom još vijećaju kako će nastupiti na njima i da li će ih uopšte biti.

Zasada je izvjesno da će u izbornu trku ući dvije liste, koje se još nisu oprobale. To je građanska lista “Preokret” i stranka “Evropa sad”, iz kojih su juče “Vijestima” to i potvrdili.

Listu “Evropa sad” predvodiće najvjerovatnije bivši ministar ekonomije Jakov Milatović, ali će to, kako je rečeno “Vijestima”, zvanično biti poznato narednih dana.

Milatović
Milatović foto: Luka Zeković

Grupa “Preokret” prepoznata je uglavnom po bivšem poslaniku Srđanu Periću koji se povukao iz politike, kada je njegova tadašnja partija - Pozitivna Crna Gora napravila koaliciju sa DPS-om na državnom nivou. Očekuje se da na listi budu aktivisti, intelektualci, građani koji uglavnom nisu bili politički angažovani ali su prepoznati u svojim sredinama kao borci za građansko društvo.

Perić
Perićfoto: Preokret

Kada su u pitanju Demokrate, Demokratski front, GP URA, Socijalistička narodna partija, iz tih partija juče uglavnom nisu bili spremni javno da kažu kako će nastupiti u izbornoj trci. U dijelu tih stranaka kažu da su još u toku razgovori, dok neki sumnjaju da će izbora uopšte i biti ili odluku o nastupu vezuju za ishod političke krize na državnom nivou.

Odbornik GP URA u podgoričkom parlamentu Luka Rakčević rekao je “Vijestima” da će “URA u narednih par nedelja, na partijskim organima, donijeti konačnu odluku kada je nastup na predstojećim lokalnim izborima u pitanju”.

”Ukoliko to ne bude samostalan nastup, onda je logično da će se razgovori voditi sa udruženjima intelektualaca, građana/ki i drugim organizacijama koje čine kredibilni i lokalnoj zajednici poznati ljudi, poput naših ranijih partnera iz CIVIS-a i drugih organizacija. Ali, o svemu će ubrzo konačnu riječ dati organi stranke”, naveo je on.

Rakčević
Rakčevićfoto: Boris Pejović

U izbornij trci Ustavni sud je zadnja instanca za sporenja, ali on ostaje bez kvoruma jer još jedan sudija odlazi u starosnu penziju. Procedura za popunjavanje suda tek počinje u Skupštini.

Sadašnji gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS) nosilac je izborne liste pokreta “Svi za naš grad”.

On je juče, na pres konferenciji, rekao da je u novoformiranom savezu devet organizacija. “Osim DPS-a, u savezu su i Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Građanska inicijativa “21. maj”, Demokratska unija Albanaca, Nova ljevica i Demokratska romska partija.

Fokus novoformiranog saveza će, kako je kazao, biti “gradski i građanski”, dodajući da će ponuditi “najbolja rješenja za preostale probleme u gradu”.

Ivan Vuković
foto: Nikola Dragaš

”Na bazi izuzetno kvalitetnog rada, uvjereni smo da zaostatak (koji je DPS imao u Podgorici na parlamentarnim izborima 2020.) ne postoji. Svaki put kad bih sa saradnicima pošao negdje, dočekivali bi nas ljudi koji su govorili da su glasali protiv nas 2020, a da će sad glasati za nas. Nemam nikakav strah, siguran sam da ćemo u Podgorici ostvariti sjajan rezultat”, rekao je Vuković.

Vuković je ocijenio da “Svi za naš grad” nije ni suverenistički, ni procrnogorski pokret, već, kako tvrdi, građanski i evropski.

Na lokalne izbore Podgoričani će u novim okolnostima. Zbog izdvajanja Zete, umjesto 61, ubuduće će birati 58 odbornika u Skupštini glavnog grada.

Izborne liste predaju se od 13. do 27. septembra.

Bonus video: