Popović: Ustavni sud bi realno mogao biti kompletiran tek krajem novembra

Pravne norme ne treba da se pripodobljavaju interesima politike, već društva i prava... Građanin je nosilac suvereniteta i nijedna vlast ne bi smela biti iznad društva, rekla je kandidatkinja za sudiju Snežana Armenko

12173 pregleda 8 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Sa jučerašnje sjednice Ustavnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Ustavni sud bi realno mogao biti kompletiran tek krajem novembra, procijenio je juče poslanik Andrija Popović (Liberalna partija) na sjednici Ustavnog odbora Skupštine.

On je takvu ocijenu iznio prilikom postavljanja pitanja kandidatkinji za sudiju Ustavnog suda Snežani Armenko, jer je taj odbor počeo konsultativna saslušanja 19 kandidata za četiri mjesta u tom sudu.

Ustavnosudska instanca juče je ostala bez kvoruma za rad, jer je sudiji Miodragu Iličkoviću automatski prestala funkcija pošto je stekao uslove za starosnu penziju. Tako od sedmoro sudija, koliko taj sud ima po zakonu, ostaje samo troje koji ne mogu odlučivati jer su za odluke potrebna četiri glasa.

Armenko je zamjenica ombudsmana koja pokriva oblast pravosuđa, bila je sutkinja Osnovnog suda, savjetnica u kancelariji zastupnika države pred Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, radila je u Evropskom sudu kao sudija upučena za rad.

Odgovarajući na pitanja poslanika ona je juče rekla da je sam US, netransparentnošću, doprineo sadašnjoj percepciji javnosti o njegovom radu.

“Obrazloženje odluke je garant pravne sigurnosti vladavine prava i poverenja javnosti. Nije dovoljno osnaženo načelno javnosti”, rekla je ona između ostalog.

Kazala je da je i ona prilikom izrade pravnog zbornika ima problem kako da dođe do nekih presuda, te da su joj u tome pomogli sekretarka suda i stručni savjetnici.

”Objavljivanje odluke podiže povjerenje javnosti”, rekla je ona, navodeći da na taj način sud objašnjava svoje argumente i stavove.

Armenko je takođe dala potvrdan odgovor na pitanje Andrije Popovića da li podržava evroatlantske integracije Crne Gore. Popović je pitao i da li se lokalni izbori 23. oktobra uopšte mogu održati s obzirom na sadašnje stanje u US.

Andrija Popović
foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Poslanik je tom prilikom konstatovao da ako bi Ustavni odbor završio saslušanje kandidata u oktobru, malo je izvjesno da će Skupština imati tropetinsku većinu od 54 poslanika da ih izabere. Posjetio je da se drugi put najranije može glasati tek za mjesec dana i da bi, kako je rekao, tek krajem novembra mogli doći do 49 glasa.

Sudije US biraju se dvotrećinskom, odnosno u drugom pokupaju - tropetinskom većinom što bi trebalo da obezbijedi nezavisnost pravosuđa od političkog uticaja proste parlamentarne većine.

Snežana Armenko je izrazila nadu da će poslanici uspjeti, kako je rekla, da se dogovore oko kandidata i kako vjeruje da će lokalni izbori biti sprovedeni u skladu sa zakonom i Ustavom.

Ona je potvrdila da je US ostao nefunkcionalan i da preostalo troje sudija mogu odlučivati samo po ustavim žalbama, kada rade u vijećima. Taj sud u tročlanim vijećima može donijeti odluke ako se sve sudije slože, a ako toga ne bude onda se odlučuje na plenarnoj sjednici većinom ukupnog broja sudija - odnosno sa četiri glasa.

Armenko
Armenkofoto: Ombudsman

Armenko je kazala da bi očekivanje da se donose odluke na tročlanim vijećima moglo na neki način dovesti u pitanje slobodno sudijsko uvjerenje jer će “sudije biti pod pritiskom da moraju odlučivati kako ustavna žalba ne bi izgubila djelotvornost”.

Zamjenica ombudsmana nije mogla da kaže šta misli o ustavnosti izmjena zakona kojim je Zeta dobila status opštine, podsetivši da bi mogla biti u sukobu interesa ukoliko bude izabrana jer je komentarisala zakon. Kazala je ipak da je ...

”Pravne norme ne treba da se pripodobljuju interesima politike već društva i prava”, rekla je ona.

Juče je saslušan i predsjednik Suda za prekršaje u Bijelom Polju Alija Beganović, koji je takođe kazao da treba unaprijediti rad Ustavnog suda i formirati odjeljenje, koje će ubrzati postupanje po žalbama i inicijativama građana - dostavljenih tom sudu.

Ustavni odbor će danas saslušati kandidate Tatjanu Bulatović i Iliju Vukčevića.

Bonus video: