Vukčević: Po pravnim postulatima predstojeći izbori ne bi trebalo da se održe

Vukčević je naglasio da bi trebalo raditi na osnaživanju kapaciteta Ustavnog suda, kroz povećanje broja ustavno-sudskih savjetnika i stručnih službi, kako bi se u roku od tri godine došlo do redovnog funkcionisanja tog suda

27448 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Kandidat za sudiju Ustavnog suda Ilija Vukčević kazao je da, po pravnim postulatima, predstojeći izbori ne bi trebalo da se održe zato što Ustavni sud nema kvorum i da bi Državna izborna komisija (DIK) već trebalo da krene sa mišljenjem da bi trebalo odložiti izbore zato što su izborne radnje odavno počele, ali da je dosadašnja praksa pokazala da može i drugačije.

“Raspisivanjem izbora DIK ima 72 sata da napravi kalendar izbornih radnji. I već su moguća kršenja izbornih prava. Bolje to znate od mene-kupljenje potpisa, dupli potpisi, izborne liste. Već je moguće da dođemo u situaciju da izborno pravo nekog građanina neće moći biti zaštićeno”, kazao je Vukčević na konsultativnom saslušanju pred ustavnim odborom.

Istakao je da je u praksi bio slučaj da tokom održavanja lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju u maju, nije suštinski bilo kvoruma u US.

“Bile su tri ustavne žalbe.Nije bilo odluke, nije bilo dovoljno ruku da se digne. I šta se desilo -idemo dalje”.

To je saopštio odgovarajući na pitanje da li je legitimno da se održe izbori ako ne postoji kvorum u Ustavnom sudu, koji je poslednja instanca za rješavanje izbornih žalbi.

Vukčević je naglasio da bi trebalo raditi na osnaživanju kapaciteta Ustavnog suda, kroz povećanje broja ustavno-sudskih savjetnika i stručnih službi, kako bi se u roku od tri godine došlo do redovnog funkcionisanja tog suda.

“Da se odlučivanje svede na neki razuman rok od godinu dana”, kazao je Vukčević na konsusltativnom saslušanju pred ustavnim odborom.

On je rekao da su tehnički kapaciteti tog suda 'katastrofalni' i da ima prostorija koje prokišnjavaju. Za to su , kako je kazao, krivci bivši menadžemnt koji se nije dovoljno borio za svoja prava, ali i država koja nije dovoljno vodila računa o toj sudskoj instanci.

Poslanik Dragan Ivanović (SNP) je pitao da li je ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje u skladu sa Ustavom Crne Gore.

“Urađeno je nešto što smatram da je moglo da se izbjegne. Postojalo je jedno lagano rješenje - ako je zakonopisac htio da dovede na nulu plaćanja u okviru zdravstvenog osiguranja, a da uopšte nema problem sa ustavnošću, mogao je u tehničkom smislu samo da smanji sve doprinose, kad je u pitanju zdravstvo, na nulu. I nemate više nijedan argument da potežete priču da li je to ustavno ili ne. Međutim, krenulo se potpuno pogrešnim putem...”, rekao je Vukčević.

Na Ivanovićevo pitanje da li će pokrenuti ustavnost tog zakona ako bude izabran za sudija US, Vukčević je odgovorio “što da ne”.

“Mislim da je jedna od velikih mana u radu US upravo nemanje inicijative u pokretanju postupaka po službenoj dužnosti”.

Vladimir Martinović (Demokrate) je pitao da li je odlazeća 43.Vlada formirana u skladu sa Ustavom, da li je legitimna i proizvod slobodno izražene volje građana.

Vukčević je kazao da je to političko pitanje:

“To bih više komentarisao sa nivoa ustavnosti. Ima tu jedno pravno pitanje koje vam se čini danije to toliko bitno, a to je način na koji je osporena ova odluka Skupštine. Koliko sam ispratio iz medija,vaš poslanički klub je podnio ustavnu žalbu po ovom pitanju...Postavlja se pitanje da li je ta odluka trebalo biti osporena pred redovnim pravnim sudovima ili pred Ustavnim. Smatram da ste donijeli dobru odluku”,odgovorio je Vukčević.

Bonus video: