Krivokapić i Milanović: Jačamo spone između Crne Gore i Hrvatske

Ministar vanjskih poslova se tokom zvanične posjete susreo i sa članovima Nacionalne zajednice Crnogoraca

7801 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Ured Predsjednika RH / Filip Glas, Tomislav Bušljeta
Foto: Ured Predsjednika RH / Filip Glas, Tomislav Bušljeta

NATO i EU moraju ostati vodeći akteri u regionu, ocijenili su ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Krivokapić se sastao sa Milanovićem na Pantovčaku, u okviru zvanične posjete toj zemlji.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopštili su da su sagovornici istakli zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa koje Crna Gora i Hrvatska, kao dvije partnerske i prijateljske zemlje, ostvaruju.

To, kako kažu, potvrđuje i otkrivanje spomen-ploče crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću, "čovjeku čiji će časni čin ostati vječna spona između crnogorskog i hrvatskog naroda".

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, naglašen je značaj saradnje u okviru NATO-a.

Ocijenili su da NATO i EU moraju ostati vodeći akteri u regionu, u cilju očuvanja stabilnosti i ostvarenja prosperitetnije budućnosti Zapadnog Balkana.

Krivokapić, kako je saopšteno, je potvrdio čvrstu opredijeljenost države Crne Gore da podrži sve aktivnosti koje se sprovode u cilju očuvanja zajedništva Crnogoraca i Hrvata, na tradiciji čije temelje su postavili Petar II Petrović Njegoš, Ljudevit Gaj, Tim Ujević, koji je bio član crnogorske Vlade, Ban Jelačić i mnogi drugi.

Krivokapić se susreo i sa Crnogorcima koji žive u Hrvatskoj.

"Tradicionalno, već više od tri decenije, redovni su susreti Krivokapića sa predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca, koja je prošle godine i proslavila značajan jubilej - 30 godina od osnivanja i djelovanja", navodi se u saopštenju.

Krivokapić sa članovima nacionalne zajednice Crnogoraca
Krivokapić sa članovima nacionalne zajednice Crnogoracafoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Krivokapić je izrazio zahvalnost na predanom radu koji ovo udruženje ulaže na očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

"Razgovarano je o programskim aktivnostima koje Nacionalna zajednica Crnogoraca sprovodi u Hrvatskoj, ali i izazovima sa kojima se susreću u svom funkcionisanju", saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: