Bajčetić podnio tužbu protiv države Crne Gore

Na ovaj potez Bajčetić se odlučio nakon što je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore zaključio da je "bio žrtva lošeg postupanja policijskih službenika i da su policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema njemu prilikom njegovog hapšenja 17. oktobra 2015 godine za vrijeme razbijanja višenedjeljnih protesta ispred Skupštine Crne Gore"
290 pregleda 12 komentar(a)
Nikola Bajčetić, Foto: Boris Pejović
Nikola Bajčetić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2017. 11:17h

Pravni zastupnici člana rukovodstva Pokreta za promjene (PZP) i Demokratskog fronta (DF) Nikole Bajčetića, radi naknade nematerijalne štete, podnijeli su Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv države Crne Gore - Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Na ovaj potez Bajčetić se odlučio nakon što je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore zaključio da je "bio žrtva lošeg postupanja policijskih službenika i da su policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema njemu prilikom njegovog hapšenja 17. oktobra 2015 godine za vrijeme razbijanja višenedjeljnih protesta ispred Skupštine Crne Gore".

"U ranim jutarnjim časovima, policijski službenici između ostalih i službenici Posebne jedinice policije pružali su asistenciju Komunalnoj policiji Glavnog grada Podgorica u uklanjanju postavljenih šatora i bine ispred Skupštine. Oko 06:10 časova istog jutra, prilikom mog lišavanja slobode, službenici Posebne jedinice policije su prekoračili svoja službena ovlašćenja na način što su me njih oko 15-20 policajaca prvo vozilo kojim sam upravljao potpuno uništili pendrecima, da bi zatim mene nasilno izvukli iz tog vozila udarajući me nogama i pendrecima po glavi i tijelu. Za sve to vrijeme napominjem da nisam pružao nikakav otpor, već sam se nalazio u bespomoćnom, pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu u pokušaju da se zaštitim od udaraca. Za sve ovo postoji i video snimak koji je objavljen na internetu", navodi on.

Tom prilikom, dodaje, zadobio je više udaraca po tijelu, što se, kako navodi, potvrđuje brojnom medicinskom dokumentacijom, te nalazima i mišljenjima vještaka sudske medicine, kada su mi konstatovani brojni hematomi i podlivi.

Tom prilikom, kako navodi Bajčetić u saopštenju, zadobio je više udaraca po tijelu, što se potvrđuje brojnom medicinskom dokumentacijom, te nalazima i mišljenjima vještaka sudske medicine, kada su mi konstatovani brojni hematomi i podlivi.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, kaže Bajčetić, ocijenio je neprihvatljivom ocjenu Uprave policije da je upotreba sredstava prinude prema njemu bila zakonita te da su policijski službenici van svake sumnje primijenili silu veću od one koja je bila apsolutno neophodna.

Bajčetić dodaje i da je u izvještaju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda konstatovano da su u postupanju policijskih službenika kritične prilike sadržani svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja: učešće službenih lica, namjera kažnjavanja i bespomoćnost žrtve.

Bonus video: