Đukanović o poslovanju u of-šor kompanijama: Moj je izbor gdje ću da se bavim biznisom

"Onog trenutka kada završim svoju državnu funkciju, a dozvolićete da sam svojih 30 godina dao državnim funkcijama u Crnoj Gori i kada odlučim da se bavim biznisom, moj je izbor gdje ću da se bavim biznisom"

35333 pregleda 95 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ulaganje u of-šor firme nije ni nemoralno ni nezakonito.

Radio Slobodna Evropa večeras je, kao najavu intervjua objavila dio razgovora Đukanovića sa novinarom Milošem Teodorovićem.

Odgovarajući na pitanje o poslovanju u of-šor kompanijama i Panama papirima, Đukanović je rekao "ako želim da obavim neki posao van Crne Gore, zašto mislite da je nemoralno da taj posao obavim tamo gdje su porezi niži".

Predsjednik Crne Gore je pitao i šta je nezakonito u tome šta se u Panama papirima pominje njegovo i i ime njegovog sina Blaža, kao i firme i poslovi na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Na pitanje novinara "koja vrsta biznisa koja ide od vaše porodice, naprimjer, postoji u Panami", odgovorio je:

"Čuli ste za of-šor biznise? I čuli ste za of-šor kompanije? Koje se registruju u svim zemljama uključujući Veliku Britaniju? Da li mislite da je to nezakonito?"

Na konstataciju da se u poreskim rajevima investira da bi se uštedjelo na porezu, predsjednik Crne Gore je odgovorio "naravno".

Đukanović je potvrdo odgovorio na pitanje da li jedan predsjednik države Crne Gore koji je poreski obveznik u toj državi treba da investira u državi koja je poreski raj.

Upitan savjetuje li i građane Crne Gore da učine isto, odgovorio je:

"Nedavno sam to razgovarao sa jednim Vašim kolegom i ja mislim da su moje obaveze dok sam predsjednik države da radim u interesu te države i da bezuslovno poštujem ustavnopravni sistem te države. Onog trenutka kada završim svoju državnu funkciju, a dozvolićete da sam svojih 30 godina dao državnim funkcijama u Crnoj Gori i kada odlučim da se bavim biznisom, moj je izbor gdje ću da se bavim biznisom".

Bonus video: