Bečić: Nastavilo se s ucjenama, na to odgovaramo konstruktivnim i pomiriteljskim pristupom

"Nakon što smo prihvatili Lekića za mandatara i nakon što je konstatovano da su to prihvatili i ostali, ja sam ponudio da stavimo potpise i to dostavimo Đukanoviću, ali opet se desio korak nazad kolega iz GP URA... Traži se apsolutna većina u vladi, traži se sektor bezbjednosti, postavljaju se ucjene...", naveo je Bečić

42921 pregleda 66 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kazao je da je ta partija u pregovorima bivše parlamentarne većine učestvuje "iskreno i posvećeno".

"Nije tačno što su neki tvrdili - da ćemo završiti u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i da ćemo formirati vladu s njima. Otišli su i korak dalje i saopštavali da umjesto toga hoćemo da rušimo vrhovnog državnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca. I to je palo u vodu. Jasno je razlikovati postupanje aktera, pa i u ovom procesu. S jedne strane imate konstantne ucjene i uslovljavanja od izbora 2020. godine. Bili smo tada nadomak političke vlade i neko je preko noći rekao - može samo ekspertska vlada i u nju mogu samo ja i moj subjekt. Kad smo tražili rekonstrukciju vlade, rekli su da će podržati ako se svi usaglasimo. Praktično smo dogovorili model rekonstrukcije, a onda su oni rekli - može samo ekspertska vlada. Nakon dva mjeseca su je srušili i formirali političku vladu s DPS-om. S ucjenama se nastavilo i ovih dana. Na to smo odgovarali i odgovaraćemo konstruktivnim i pomiriteljskim pristupom", rekao je Bečić na konferenciji za novinare nakon sastanka "stare većine".

Dodao je i da se vidjelo kakve je ustupke njegova partija napravila ovih dana.

"Odrekli smo se mjesta predsjednika vlade i Skupštine. Nakon toga, predložili da nađemo dvije žene, da budu mjera pomirenja. I to se odbijalo. Danas smo saopštili da ako je i to sporno, da može i kandidat i kandidatkinja koji nisu bili u aranžmanu s DPS-om. Došli smo onda do tačke spajanja. To je bio predlog koji smo prihvatili nakon što su odbijeni svi naši. Nakon što smo prihvatili Miodraga Lekića za mandatara i nakon što je konstatovano da su to prihvatili i ostali, ja sam ponudio da stavimo potpise i to dostavimo Milu Đukanoviću, ali opet se desio korak nazad kolega iz Građanskog pokreta (GP) URA. Rekli su da je njihova saglasnost uslovna i da mora da se razgovara o strukturi vlade. Napravili smo pauzu, nastavili razgovore, došli do strukture i imate situaciju da se traži apsolutna većina u vladi, traži se sektor bezbjednosti, postavljaju se ucjene...".

Bečić je dodao da Demokrate iako imaju devet poslanika nisu tražile apsolutnu moć i većinu u budućoj vlasti.

"Vidjeli ste čemu smo svjedočili s druge strane. Kad su postavljeni maksimalistički zahtjevi, većina kolega je negativno reagovala. I dalje smo tu, potpuno spremni. Bio je ovo pomak danas, što smo došli do tačke koja objedinjava 41 poslanika. Ali onda su uslijedile nove ucjene i uslovljavanja. Vidjećemo kako će ovo dalje teći. Šta, mi koji ništa ne tražimo i ne uslovljavamo, mi smo problem? A nije problem neko ko nas je prije dvije godine ucijenio s tri poslanika?. Kad želite da se dogovarate, pokazujete širinu. Pokazujete pristup koji smo ni pokazali. Izvinjavam se, da budem ironičan, što nismo ucjenjivali i uslovljavali", kazao je lider Demokrata.

Na pitanje hoće li ići na sjutrašnje konsultacije o mandataru kod Đukanovića, Bečić je odgovorio da bi redosljed korak bio da se stave potpisi da mandatar bude Lekić.

"Pa da onda on (Lekić) s tim potpisima u nekom sastavu pođe na konsultcije. Ako toga nema, bespredmetno je da učestvujemo jer nećemo da prekrajamo izbornu volju".

Upitan hoće li na sjutrašnjem nastavku pregovora Demokrate ispostaviti svoje zahtjeve o pozicijama u vladi, Bečić je odgovorio da bi one trebalo da budu podijeljene na bazi demokratskih principa.

Bonus video: