Mandić: Zapelo je u konkretnoj raspodjeli vlasti, spremni smo da učešće u vladi svedemo na vrstu simoblične ravni

"Počeo je sastanak, ali nismo svi bili prisutni. Oni koji jesu, odlučili su da ulože dodatne napore kako bi došlo do dogovora, jer on nema alternativu", istakao je Mandić

80700 pregleda 152 komentar(a)
Mandić, Foto: Nikola Dragaš
Mandić, Foto: Nikola Dragaš

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, saopštio je danas nakon sastanka "stare parlamentarne većine" da su njihovi razgovori "zapeli u konkretnoj raspodjeli vlasti", odnosno po pitanju toga "da li će se vlast dijeliti u skladu s narodnom voljom ili će postojati neki faktor".

U Skupštini Crne Gore danas je održan novi, sedmi sastanak bivše skupštisnke većine, koja pokušava da dogovori formiranje nove vlasti.

Sastanak je trajao 20-ak minuta i nisu mu prisustvovali predstavnici koalicije "Crno na bijelo", koju čine Građanski pokret (GP) URA i Savez građana CIVIS.

"Počeo je sastanak, ali nismo svi bili prisutni. Oni koji jesu, odlučili su da ulože dodatne napore kako bi došlo do dogovora, jer on nema alternativu. Oči su uprte prema Skupštini, građani očekuju da pronađemo rješenje. Sjeli smo, ne zbog bilo kog političara, već zbog onih koji su nas glasali. Napravili smo velike iskorake kroz potpisivanje sporazuma. Nakon toga imali smo uspone i padove u pregovorima, ali ono što je uslijedilo bilo je očekivan zahtjev - da oni koji su bili u posljednjoj Vladi zadrže sve pozicije", kazao je Mandić novinarima nakon sastanka.

On je podsjetio da su se svi akteri pregovora prethodno dogovorili da mandatar bude predsjednik Demosa Miodrag Lekić, "ali smo rekli da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

"Zapelo je u konkretnoj raspodjeli vlasti, odnosno da li će se vlast dijeliti u skladu s narodnom voljom ili će postojati neki faktor. Potpisali smo da ćemo poštovati demokratske principe i da će odstupanje od njih biti stvar dogovora. Desilo ose dsutpanje od GP URA i CIVIS-a, koji su tražili polovinu vlade, a da druga polovina pripadne ostalima, i da glas koji odlučuje bude - glas mandatara. Dotle smo stigli", rekao je Mandić.

On je poručio da su nakon toga bili održani presovi "s kojih se odstupalo u onome što su dogovarali".

"Mi smo tražili da dobijemo mnogo manje od onoga što su demokratski principi, iskazali smo spremnost na maksimalna popuštanja. Spremni smo na to, da naše učešće u vladi svedemo na jednu vrstu simoblične ravni i izađemo u susret onome što je neko nazvao ucjenom, a oni koji su to ispostavili su rekli da su to prirodni zahtjevi. Spremni smo da popustimo da bi se došlo do dogovra. Nema prepreke za GP URA, CIVIS i predstavnjke manjina da dođu da se dogovorimo i konstituišemo vladu. Spremni smo da izađemo u susret njihovom zahtjevu i da se dogovorimo. Da ne dozvolimo ono što mnogi pričaju - da se Demokratska partija socijalisat (DPS) vrati na vlast", poručio je Mandić.

On je rekao da je sinoć kontaktirao predsjednika Vlade u tehničkom mandatu i lidera GP URA Dritana Abazovića, a da je jutros razgovarao s funkcionerima te partije Milošem Konatarom i Zoranom Mikićem.

"Oni su se pozvali na činjenicu da je njihov lider Abazović rekao da neće učestvovati (u razgovorima), ali su rekli da će bit u poslaničkom klubu i da će biti spremni da dođu (na satanak) ako bude nešto hitno. Ali nije ih bilo u klubu. Ponovo sam se čuo s Mikićem, rekli su da će razgovarati unutar partije. DF nije prepreka, već neko ko želi da izađe u susret ovoj situaciji", konstatovao je Mandić.

Bonus video: