Joković: Odričemo se ključnih funkcija, tražimo samo ono što Demokrate i DF imaju u ovoj Vladi

"Rekao sam danas da ne tražimo ništa, samo sitne male zahtjeve i da nam je lako udovoljiti", rekao je Joković

50261 pregleda 73 komentar(a)
Joković, Foto: Nikola Dragaš
Joković, Foto: Nikola Dragaš

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, rekao je nakon sastanka bivše parlamentarne većine da njegova stranka ostaje pri želji da se postigne dogovor o formiranju nove vlasti i da apeluje da se to desi.

"Davali smo i dajemo najveći doprinos svim kompromisima", rekao je Joković novinarima u Skupštini.

U Skupštini Crne Gore danas je održan novi, sedmi sastanak stare parlamentarne većine, koji je trajao 20-ak minuta.

Sastanku predstavnika pobjedničkih koalicija na parlamentarnim izborima 2020. godine nisu prisustvovali predstavnici koalicije "Crno na bijelo", koju čine Građanski pokret (GP) URA i Savez građana CIVIS.

Joković je rekao da u prethodnoj Vladi, čije je predsjednik bio Zdravko Krivokapić, SNP nije imao ništa.

"Kad je ta 42. Vlada došla u ćorsokak, rekli smo - ne tražimo ništa, samo se dogovorite... Mislim da je velika šansa propuštena u ovim razgovorima, kad nije dogovorena rekonstrukcija (aktuelne Vlade), što nisu prihvatila dva subjekta. Ovih dana se napada 43. Vlada koja je uradila mnogo toga. Demokratskoj partiji socijalista (DPS) je ova Vlada bila mnogo nepovoljnija od prethodne... Neki su se nečega odricali, a to im ne pripada. SNP je potpuno spreman da ništa ne traži ni u budućim pregovorima. S GP URA smo tražili iste pozicije. Neki su rekli - ne može. Dajte onda šta može. Ali nije bilo ponude...", kazao je Joković.

On je dodao da SNP stavlja na raspolaganje svaku svoju funkciju.

"Odričemo se predsjednika Skupštine, predsjednika Vlade, potpredsjednika, ministarstva finansija, poljoprivrede, prosvjete, zdravlja sporta... Izvolite, sastavite vladu. Tražimo samo malo. Pošto smo optuženi da smo vratili na vlast DPS, samo tražimo sljedeće - da zauzmemo mjesta koja zauzimaju DF i Demokrate u ovoj Vladi. Sve ono što su politička mjesta i što su (Demokrate i DF) dobili za formiranje Vlade. Spremni smo da napravimo i taj kompromis", kazao je Joković.

"Može li biti poštenija ponuda - ne može"

Joković je rekao da su u pregovorima predlagali da zadrže "ono što već imaju".

"Podržali smo Miodraga Lekića (lidera Demosa) da bude mandatar. Rekao sam danas da ne tražimo ništa, samo sitne male zahtjeve i da nam je lako udovoljiti. Demokrstsko je pravo GP URA kakav će stav zauzeti. Mi smo zauzeli stav na Predsjedništvu SNP-a. Tražimo ono što pripada onima koji su ’progonjeni’ od 43. Vlade", kazao je Joković.

Bonus video: