Marković: Razgovor u parlamentu ne znači da opozicija mora prekinuti bojkot

Marković je dodao da je opozicija bila razočarana rezultatima izbora, i jedan dio nje, podstaknut interesima treće strane, naknadno odlučio da ne prizna parlamentarne izbore
86 pregleda 17 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.10.2017. 09:47h

Interes vlasti je da se opozicija vrati u parlament, i da se kroz institucije sistema procesuiraju sva, pa i pitanje izbora, poručio je premijer Duško Marković, dodajući da to ne znači da će pristati na ucjene i uslovljavanje.

On je u emisiji Odgovoran odgovor na Radiju Crne Gore podsjetio da su rezultati parlamentarnih izbora potvrđeni od državnih organa i od međunarodnih faktora, i da su na slobodno izraženoj volji građana konsituisani parlament i Vlada koji, kako je naveo, imaju punu funkcionalnost.

Marković je dodao da je opozicija bila razočarana rezultatima izbora, i jedan dio nje, podstaknut interesima treće strane, naknadno odlučio da ne prizna te izbore, "da krene u bojkot parlamenta i na taj način izazove političku krizu, kompromituje politički sistem, dezavuiše demokratiju i stvori uslove za novi datum izbora".

“To ne smije biti tolerisano, i to ne može biti ni pravna, ni politička, ni demokratska praksa. To bi značilo da sjutra bilo koji politički subjekt, nakon bilo kojih izbora, nezadovoljan rezultatom može pribjeći istom modelu”, kazao je Marković.

On je istakao da ni Crna Gora, ni međunarodna zajednica, ne smiju dozvoliti takvu praksu.

“Interes vlasti je da se opozicija vrati u parlament, i da kroz institucije sistema procesa sve svoje zahtjeve, pa i one koji se tiču eventualnih novih izbora”, naglasio je Marković.

Prema njegovim riječima, zahtjevi opozicije su nedemokratski i neracionalni.

“Mi ne smijemo dozvoliti da kompromitujemo institucije države”, kazao je Marković i poručio da niko nema pravo da institucije ponižava i dezavuiše.

Zbog toga, kako je naveo, u vlasti nijesu saglasni da se o tom pitanju razgovara van parlamenta.

“To ne znači da opozicija treba da prekine bojkot rada parlamenta, nego da u parlamentu razgovaramo o preporukama OEBS-a i usaglasimo se oko obima i sadržaja izmjena, da ih usvojimo jednoglasno u parlamentu, i da obezbijedimo uslove za predsjedničke i lokalne izbore naredne godine”, kazao je Marković.

On je naglasio da Demokratska partija socijalista (DPS) i vladajuća koalicija ne ucjenjuje opoziciju.

“Mi ih pozivamo da razgovaramo i o tom i o svakom drugom pitanju. Njihov uslov je datum izbora pa razgovor, i to je ucjena. Na tom uslovu nema razgovora sa opozicijom van parlamenta”, poručio je Marković.

On je dodao da vjeruje da će DPS uskoro izaći sa predlogom koji bi išao u pravcu dijaloga, vezano za ispunjavanje preporuka OEBS-a.

“Dakle, nema ucjena, samo dijalog u okviru institucija. Ponuda po principu uzmi ili ostavi nije za DPS”, dodao je Marković.

Upitan da prokomentariše najave Demokratskog fronta da će organizovati proteste, Marković je rekao da je poziv na proteste legitimna politička opcija.

“Ako do njih dođe, mi samo želimo da budu mirni i da ne ugrožavaju građane”, dodao je Marković.

On je kazao da DF ima svoju političku agendu i pravne probleme.

“Bojim se da opozicija u cjelini nije sposobna da definiše jedinstveni nastup, niti ima političkog kapaciteta i sposobnosti da usaglasi svoj pristup kada je u pitanju politički život u Crnoj Gori”, kazao je Marković.

On je rekao da je zadovoljan kvalitetom reforme pravosuđa.

To, kako je naveo, nije zasnovano samo na njegovoj percepciji, nego na činjenicama koje su nesporne. “I međunarodna zajednica konstatuje ozbiljan napredak koji se tiče vladavine prava”.

Komentarišući izjavu ministra vanjskih poslova Kosova, Bedžeta Pacolija, da demarkacija granice sa Crnom Gorom mora da sačeka, Marković je ponovio da je to pitanje za Crnu Goru završeno.

“To pitanje je u nadležnosti kosovskih vlasti, i mi očekujemo da se oni prema njemu odnose odgovorno i ažurno”, kazao je Marković.

On je dodao da razumije unutrašnje probleme Kosova.

“Mi smo završili ono što je do nas, ovo mora da završi Kosovo”, dodao je Marković.

On je poručio da se o crnogorskoj granici ne može pregovarati, “makar bio u pitanju i jedan centimetar teritorije”.

Govoreći o pitanju granice sa Hrvatskom, on je rkao da Crna Gora sa tom državom ima veoma dobre odnose, i da ne postoje problemi u komunikaciji.

On je podsjetio da je Hrvatska snažno podržavala Crnu Goru na putu ka NATO, i da to radi i kada je u pitanju integracija u Evropsku uniju.

“Nikad do sada nije bilo otvoreno nijedno pitanje vezano za granicu kao problem. Privremeni sporazum funkcioniše bez problema”, rekao je Marković i dodao da će se pitanje granice vjerovatno rješavati arbitražom.

Komentarišući Zakon o braniteljima koji je u proceduri u hrvatskom parlamentu, i gdje se Crna Gora pominje kao agresor, on je rekao da je usput čuo o njemu, ali da vjeruje da on ne ugrožava vrijednosti koje dvije države već imaju.

“Vjerujem da se tim zakonom ne žele otvarati neka pitanja iz prošlosti koja bi ugrozila odnose Hrvatske i Crne Gore. To su unutrašnje stvari Hrvatske”, kazao je Marković.

Upitan da prokomentariše Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je usvojen u suboti, on je podsjetio da je taj akt prošao dugu javnu raspravu.

“Da li je dobar, vidjećemo kad se implementira. U susret primjen za implementaciju, mi smo pripremili sva podzakonska akta za njegovu implementaciju. Čim se zakon objavi u Službenom listu, mi ćemo krenuti u usvajanje tih podzakonskih akata”, kazao je Marković.

On je rekao da ne razumije ljude koji kažu da će taj zakon uništiti sve što je do sad urađeno.

“Mislim da se ovdje radi o zaštiti interesa koji nijesu išli u pravcu pravilnog razvoja Crne Gore”, rekao je Marković.

Kako je naveo, obaveza države i Vlade je da odgovori na ono što je stanje na terenu. “Ako se zakon pokaže neprimjenjivim, odgovornost će snositi Vlada”.

Marković je istakao da se nijedan plan neće donijeti bez konsultacija sa lokalnim samoupravama i građanima.

“Sa ovom vladom nema pogađanja – prioritet su državni, a ne lični interesi”, poručio je Marković.

Bonus video: