Đukanović: Crna Gora je pred skorim parlamentarnim izborima, Abazović je neuspješan manipulator

"Izvjesno mogu da kažem, čak i kad bi se formirala treća vlada, bila bi kratkog daha. To političko tle parlamentarne većine, nastale na osnovu rezultata 30. avgusta 2020. godine je veoma nestabilno i ono ne može da generiše stabilnu političku Vladu", ocijenio je Đukanović

57696 pregleda 81 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube
Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 17.09.2022. 15:03h

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je da je Crna Gora izvjesno pred skorim parlamentarnim izborima.

On je u intervjuu u emisiji Balkan talks na Juronjuz Albanija rekao - "sudeći prema onome čemu smo prisustvovali posljednjih dana među parlamentarnim partijama u crnogorskom parlamentu, ja bih rekao da je Crna Gora izvjesno pred skorim parlamentarnim izborima".

"Da li će se ta većina, koja je stvorena nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine dogovoriti da formira još jednu, treću Vladu za dvije godine, ili ćemo se odmah svi dogovoriti da je to bespotrebno i da treba da što prije dođemo do vanrednih parlamentarnih izbora u ovom trenutku ne mogu da nagađam. Ali izvjesno mogu da kažem, čak i kad bi se formirala treća vlada, bila bi kratkog daha. To političko tle parlamentarne većine, nastale na osnovu rezultata 30. avgusta 2020. godine je veoma nestabilno i ono ne može da generiše stabilnu političku Vladu", ocijenio je Đukanović.

On je optužio premijera Crne Gore u tehničkom mandatu i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da je politički manipulator.

Juronjuz Albanija navodi da Đukanović odbacuje Abazovićeve tvrdnje da je diskriminisan zato što je Albanac, te ga podsjeća da je dobio priliku da postane premijer u jednoj multietničkoj državi kakva je Crna Gora.

"Abazović je neuspješan manipulator, u multietničkoj državi kao što je Crna Gora dobio je priliku da postane premijer. On je po nacionalnosti Albanac, ali lider stranke koja ima tri poslanika u parlamentu od ukupno 81, tako da se to ne poklapa sa njegovom tvrdnjom da je diskriminisan jer je etnički Albanac", kazao je Đukanović.

On je rekao da Crna Gora neće biti dio inicijative Otvoreni Balkan, ističući da će samo podržati Berlinski proces za integraciju u Evropsku uniju (EU).

"Bez obzira na to šta Vučić i Rama kažu, ja ovo doživljavam kao alternativu Berlinskom procesu, a odnos naših zapadnih partnera doživljavam očekivano. Gotovo da se očekuje da će podržati bilo koju regionalnu alternativu, a da ne ide dublje. Dakle, cijenim svakoga ko podržava Otvoreni Balkan i bilo koju regionalnu inicijativu. Ali to me ne oslobađa odgovornosti da Crnoj Gori javno kažem šta je najbolje za našu državu. Mislim da je članstvo u EU najbolje rešenje i ako to želimo, mislim da će nas Berlinski proces voditi ka evropskim integracijama", kaže Đukanović.

Đukanović je kazao i da je Abazović odlučio da bez konsultacija potpiše sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), šteteći interesima zemlje.

Đukanović je rekao da je Abazovićeva vlada dobila podršku najveće političke partije u Crnoj Gori, koju on vodi, pod uslovom da ispunjava obaveze na putu zemlje ka EU, što, kako kaže, nije učinila.

"Očekivali smo da će Abazovićeva vlada ispuniti obaveze na putu zemlje ka EU, ali je umesto toga njegova vlada pokušala da riješi pitanje koje bi zapravo trebalo da se uradi kroz angažovanje svih naučnih faktora, istraživačkih i pravnih umova, zakona i imovinskih prava, ali je Abazovićeva vlada sve to ignorisala i pokušala da to riješi na štetan način po Crnu Goru i na taj način je vlast izgubila povjerenje", rekao je Đukanović u intervjuu za Juronjuz Albanija.

On je naveo da će se nadležni u Crnoj Gori obratiti Ustavnom sudu povodom preispitivanja sporazuma i da će dobiti odgovor da li je to u skladu sa interesima Crne Gore.