Inspekcija vratila Jeknić na posao u MVP

Bivšu ambasadorku zaposlili u Generalni direktorat za multilateralne i međunarodno-pravne poslove

61750 pregleda 71 komentar(a)
Jeknić, Foto: Savo Prelević
Jeknić, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) vratilo je, po zahtjevu Upravne inspekcije, bivšu ambasadorku Dušanku Jeknić u puni radni odnos, rasporedivši je u Generalni direktorat za multilateralne i međunarodno-pravne poslove.

To je “Vijestima” potvrđeno iz MVP-a.

Iz resora, na čijem je čelu Ranko Krivokapić, naveli su da ih je inspekcija u postupku koji je započeo u februaru radi rješavanja radnog statusa Jeknić, a nakon njenog prošlogodišnjeg opoziva s funkcije ambasadorke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), obavezala da je vrate u puni radno-pravni odnos i na odgovarajuće radno mjesto.

”U nadležnosti Upravne inspekcije spada i kontrola zakonitosti zapošljavanja i ostvarivanja drugih prava zaposlenih u državnoj upravi. Nakon okončanog postupka inspekcijskog nadzora, Jeknić je, shodno svom diplomatskom zvanju, raspoređena u Generalni direktorat za multilateralne i međunarodno-pravne poslove”, saopštili su “Vijestima” iz MVP-a, dodajući da je ona u radnom odnosu kod njih od 2003. godine.

Predsjednik države Milo Đukanović opozvao je krajem februara 2021. godine, na predlog tadašnje Vlade, Dušanku Jeknić i još sedam ambasadora - Veru Kuliš, Sanju Vlahović, Miodraga Vlahovića, Tarzana Miloševića, Darka Pajovića, Obrada Miša Stanišića i Budimira Šegrta.

Vlada je prethodno tražila njihov opoziv tvrdeći da su razlozi za to političko agitovanje neprimjereno diplomatskoj funkciji i sumnja da su neki od njih služili privatnim ili interesima raznih grupa ili pojedinaca.

Iz MVP-a su tada rekli da ambasadori treba da posjeduju najviši nivo digniteta kao najdostojniji predstavnici svoje države, te da kao takvi ne smiju biti uključeni u aktivnosti predizborne ili postizborne političke kampanje. Odnosno, kako su naveli, u aktivnu promociju jedne partije i degradiranje ostalih kod sagovornika u zemljama prijema, što je, tvrde, bio slučaj.

MVP je ambasadorima, čiji je opoziv zatražen, dala rok da završe sve obaveze u zemljama prijema, što nisu svi ispoštovali, koristeći to što Đukanović nije bio potpisao opoziv.

On je odbijao to da učini jer, kako je tvrdio, predloge za opozive nisu pratila objašnjenja.

Međutim, kasnije je, nakon korigovanog obrazloženja predloga Vlade, donio ukaz, zahvaljujući svima koji opozvani što su, kako je kazao, profesionalno i odgovorno služili interesima Crne Gore.

Advokat Zoran Piperović saopštio je sredinom maja prošle godine da je, u ime Dušanke Jeknić, predao tužbu protiv tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, zbog povrede prava ličnosti.

Dušanka Jeknić je na dužnost ambasadorke u UAE bila stupila u julu 2019.

Piperović je naveo da su bivši premijer i ministar u javnosti više puta izlazili s ocjenama u kojima su “bezobzirno difamirali Jeknić” zbog načina na koji je, po njima, obavljala poslove ambasadora.

”Radulović je sve to ‘zasolio’ gostujući na A1 TV, kad je kazao da je Krivokapić rekao da su opozvani ambasadori, među njima i tužilja, nanijeli Crnoj Gori moralnu štetu, jer je on, po riječima Radulovića, moralan i porodičan čovjek”, kazao je tada advokat.

Dušanka Jeknić je bila jedna od optuženih u čuvenoj “duvanskoj aferi”, koja je godinama trajala u Italiji, ali je sud u Bariju, zajedno s ostalim crnogorskim državljanima, oslobodio početkom 2019. optužbi za šverc.

Bonus video: