Abazović: URA je garant zaštite spoljne politike Crne Gore

"Nema nikakvih zabrinutosti što se tiče nove vlade, ako dođemo do nje, da održimo vanjsko-političke ciljeve i da održimo aktivnosti unutar zemlje koje su povezane s vladavinom prava, organizovanim kriminalom i korupcijom"

16287 pregleda 64 komentar(a)
Foto: Telegram/Dritan Abazović
Foto: Telegram/Dritan Abazović

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da će Građanski pokret URA u novoj vladi imati kontrolni paket i da će stoprocentno zaštiti bezbjednosni sektor i crnogorsku vanjsku politiku.

On je to kazao komentarišući deklarativnu podršku za formiranje nove vlade nakon sastanka stare parlamentarne većine koji je održan danas, a na kojem je predloženo da Miodrag Lekić bude mandatar.

Abazović je u intervjuu za Atlantski savez u Sjedinjenim Državama kazao da ne postoji mogućnost da se utiče na vanjsku politiku Crne Gore.

"Nema nikakvih zabrinutosti što se tiče nove vlade, ako dođemo do nje, da održimo vanjsko-političke ciljeve i da održimo aktivnosti unutar zemlje koje su povezane s vladavinom prava, organizovanim kriminalom i korupcijom", rekao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje o saradnji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Demokratskim frontom (DF) kazao je da je pozicija GP URA cijele njegove političke karijere veoma teška, "jer je između dvije strane".

Naveo je da sa jedne strane postoji "politički dinosaurus", misleći na DPS, koji je duboko povezan s korupcijom i organizovanim kriminalom i da je napravio "duboku i zarobljenu državu". Rekao je da je personifikacija toga predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Rekao je i da je s druge strane grupa koja ima pomalo prezentaciju nacionalizma, kao i duboke i jake veze sa Rusijom.

"Jedna partija je bila na moći 30 godina i to smo pobijedili prije dvije godine. Na drugoj strani je malo drugačije, malo liberalnije nego prije", rekao je Abazović.

Ponovio je da je pad njegove Vlade povezan s organizovanim kriminalom, a ne sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Takođe je rekao i da se na Zapadnom Balkanu iza nacionalizma krije korupcija.

"Ljudi koji promovišu nacionalizam i promovišu konfiltke žele da održe status kvo, jer ne žele profesionalne i nezavisne institucije, jer će onda biti u problemu. Mislim da su te stvari povezane", rekao je Abazović.

Istakao je i da glavni cilj nove vlade, biti borba protiv korupcije.

Komentarišući rusku agresiju na Ukrajinu rekao je, da će posljedice rata biti teška zima i da je, između ostalog, vlada u tehničkom mandatu pripremila program za uštedu električne energije.

Kao najveći nelegalni biznis u državi naveo je šverc cigareta.

"Pitali smo se kako je moguće da se to 30 godina dešava. Za četiri mjeseca zaplijenili smo 155.000 paketa cigareta, što je više od 120 miliona eura na tržištu. U posljednjih 10 godina zaplijenili su samo 30.000 paketa. Velika razlika".

Premijer u tehničkom mandatu poručio je i da Evropska unija mora biti više uključena na Zapadnom Balkanu, da mora imati više projekata, kao i da daje više političke podrške oživljavanju procesa proširenja.

"Veoma smo daleko u procesu proširenja. Moramo da vidimo da je EU tu, ali vidljivost mora da bude konkretnija, jer ćemo bez toga otvoriti prostor za negativni uticaj trećih strana", istakao je Abazović.

Bonus video: