Samit EU možda na Zapadnom Balkanu

Jutros je RTS objavio da bi sastanak mogao biti u Albaniji ili Sjevernoj Makediniji. Izvor Vijesti kaže da to nije dogovoreno i da samo postoji "maglovita ideja" o regionu kao mjestu sastanka

12678 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana biće održan početkom decembra, a postoji ideja da on prvi put bude u jednoj od zemalja regiona, potvrđeno je Vijestima iz diplomatskih izvora.

Tu informaciju objavio je jutros RTS, navodeći da bi sastanak mogao biti u Albaniji ili Sjevernoj Makediniji. Izvor Vijesti kaže da to nije dogovoreno i da samo postoji "maglovita ideja" o regionu kao mjestu sastanka.

RTS navodi da bi "sastanak trebalo da pruži novi, snažni signal posvećenosti EU Zapadnom Balkanu, uz poruku zemljama regiona da iskoriste novonastali politički ambijent u Evropi, kako bi unapredili proces pristupanja i rešavanja otvorenih pitanja u regionu".

U Briselu ocjenjuju, kako prenosi taj medij, da je rat u Ukrajini ojačao svijest u Evropi o važnosti politike proširenja za stabilnost kontinenta, o čemu govori i demonstrirana spremnost da se ubrzano napreduje u razgovorima sa Ukrajinom i drugim zemljama koje donedavno uopšte nisu bile dio procesa.

"Važno je da zemlje Zapadnog Balkana ne ostanu po strani i tako propuste momentum za brži napredak", navode diplomatski izvori i ocjenjuju da će se u narednim mjesecima tražiti načini za konkretne pomake u pitanjima kao što su početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom, konkretniji napredak u dijalogu Beograda i Prištine, status kandidata za BiH i prištinski zahtjev za viznu liberalizaciju.

Sagovornik Vijesti potvrdio je i da će 6. oktobra u Pragu biti održan sastanak Evropske političke zajednice, na inicijativu francuskog predsjednika Emanuela Makrona i predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

Tada bi trebalo da se okupe članice EU i one zemlje koji nemaju, ili ne žele perspektivu članstva, pružajući platformu za redovnu debatu o pitanjima od zajedničkog interesa za cijeli kontinent, od bezbjednosti i energetike, do klimatskih promjena i povezanosti.

Njemački kancelar Olaf Šolc podržao je projekat Evropske političke zajednice, uz ogradu da on ne može da bude zamjena za proširenje EU. On je najavio "oživljavanje" Berlinskog procesa i održavanje novog samita u okviru ove inicijative 3. novembra u Berlinu, sa fokusom na Zelenu agendu i zajedničko regionalno tržište.

Mnoge zemlje članice, međutim, kako javlja RTS, smatraju da je Berlinski proces nedovoljno inkluzivan format, jer okuplja samo trećinu članica EU, te da je zato potreban signal šireg evropskog političkog angažmana na Balkanu, između ostalog i kroz samit lidera EU i Zapadnog Balkana, najavljenog za početak decembra u regionu.

Bonus video: