Mandić: Đukanović danas pokušao državni udar

"Najnoviji udarac na parlamentarnu većinu, na Skupštinu, na izbornu volju je danas zaustavljen potpisima 41 poslanika", kazao je Mandić pokazavši spisak sa potpisima

46356 pregleda 72 komentar(a)
Foto: Željka Vučinić
Foto: Željka Vučinić

Lider i poslanik Nove srpske demorkatije (Nova) Andrija Mandić kazao ke da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "danas pokušao državni udar", ali da mu poručuju da povuče predlog za skraćenje mandata Skupštini.

"Najnoviji udarac na parlamentarnu većinu, na Skupštinu, na izbornu volju je danas zaustavljen potpisima 41 poslanika", kazao je Mandić pokazavši spisak sa potpisima.

On je rekao da je kolegama na sastanku predložio, u ime Demokratskog fronta, da predsjednica Skupštine Danijela Đurović što prije raspiše predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom.

"Kako bi tako neogovorno lice kao što je predsjednik Milo Đukanović mogli da udaljimo od donošenja štetnih odluka, poput ove štetne odluke da predloži Skupštini skraćenje mandata kada u Skupštini postoji jasna većina. To će biti jedna od tema naših razgovora, osim ove teme kako da se sastavi Vlada i koji će program da ima ta Vlada", rekao je Mandić.

Istakao je da se kolege na sastanku nisu izjasnile i da će to biti tema njihovih novih razgovora.

Mandić je kazao da “manjina ne može pobijediti većinu” koliko god misli da je lukava i prevejana i da može da potcijeni razum onih koji su većina u državi.

“To narod ne dozvoljava. Mi smo dostojni predstavnici te narodne većine i to im nećemo dopustiti”, rekao je Mandić.

Predsjednik Demokratske naodne partije (DNP) Milan Knežević je kazao da je Đukanović "potvrdio da je remetilački faktor i da državu gura u tenzije".

On je rekao da DF razgolićuje diktatora i pozvao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da provjeri da li ima ovdje zloupotrebe službenog položaja ili stvaranja kriminalne organizacije "jer je Đukanović pokušao državni udar".

Rekao je i da nije postojala nikakva obaveza da se Đukanoviću dostavljaju bilo kakvi potpisi, jer je on bez ikakvih potpisa dobijao mandate od Filipa Vujanovića, kao što su mandate od njega dobijali Duško Marković i Igor Lukšić.

"Kao što je, u konačnom, mandat dobio i Dritan Abazović bez dostavljanja potpisa. Uvođenje 'kategorije utiska' od Mila Đukanovića najbolje govori o kakvoj diktatorskoj svijesti se radi i potrebi da 41-og poslanika predstavi kao manjinu u odnosu na 40 poslanika i da na svaki način pokuša da Crnu Goru uvede u ozbiljne tenzije i dovede do stvaranja političke krize koja bi mogla da eskalira”, istakao je Knežević.

Branko Radulović (Pokret za promjene) je upozorio Đukanovića da "ne izigrava diktatora, jer može završiti 'na nedemokratski način'".

"U pamet se Đukanoviću".

Joković: 41 poslanik će glasati protiv skraćenja mandata Skupštini

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je rekao da su samo jednom kupljeni potpisi za kandidaturu.

"Mi smo sakupili potpise i prezentovaćemo ih javnosti. Mislili smo da će pozvati Lekića", rekao je Joković.

Istakao je da će 41 poslanik glasati protiv skraćenja mandata Skupštini, pa će Đukanovic morati da da mandat Lekiću.

Pozvao je Đukanovića da već danas da mandat Lekiću.

Dobričanin: Odgovor mora da bude jak

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin je rekao da većina od 41 poslanika mora da se ispoštuje.

Vladimir Dobričanin
Vladimir Dobričaninfoto: Željka Vučinić

"Naš odgovor mora da bude jak kakav građani zaslužuju", rekao je Dobričanin.

Bonus video: