Udruženje pravnika: Obeshrabruje da je dio poslanika koji je ranije dao povjerenje Vučiniću danas glasao protiv

"Sada se ozbiljno postavlja pitanje ko je od stvarno uglednih i istaknutih pravnika spreman da se kandiduje na narednom konkursu i šta se može očekivati od trenutno trajućeg postupka izbora za četvoro sudija za Ustavni sud"

17093 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore

Udruženje pravnika saopštilo je da duže trajuća, institucionalna agonija nastavlja sa nesagledivim posljedicama za crnogorski pravosudni sistem i vladavinu prava.

U saopštenju se ističe da obeshrabruje činjenica da je profesor Pravnog fakulteta Nebojša Vučinić na prvom glasanju za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika imao potrebnih 49 glasova za izbor da bi dio poslanika koji su mu ranije dali povjerenje danas glasalo protiv.

Na današnjoj sjednici Skupštine tri glasa su nedostajala da Vučinić postane član Sudskog savjeta.

Poslanici su profesora Pravnog fakulteta Radoja Korać izabrali za člana Sudskog savjeta. Ni kandidati za članove Sudskog savjeta Dragan Šoć i Fikret Kurgaš nijesu dobili potrebnu tropetinsku podršku, odnosno glasove 49 poslanika.

"Udruženje pravnika Crne Gore je sa posebnom pažnjom ispratilo glasanje za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i sa izraženom zabrinutošću konstatuje da se, već duže trajuća, institucionalna agonija nastavlja sa nesagledivim posljedicama za crnogorski pravosudni sistem i vladavinu prava. Posebno brine i do kraja obeshrabruje činjenica da je prof. dr Nebojša Vučinić na prvom glasanju imao potrebnih 49 glasova za izbor da bi dio poslanika koji su mu ranije dali povjerenje sada glasalo protiv. Time se, ne samo nastavlja institucionalna kriza jedne grane vlasti, već se šalje vrlo opasna poruka javnosti da lični kredibilitet, profesionalni autoritet i izuzetna karijera i biografija poput one koju ima prvi crnogorski sudija u Evropskom sudu za ljudska i redovni profesor Univerziteta Cene Gore prava ne znači ništa pred dnevno političkom logikom koja očito dominira u političkoj sferi koja ima moć odlučivanja. Sada se ozbiljno postavlja pitanje ko je od stvarno uglednih i istaknutih pravnika spreman da se kandiduje na narednom konkursu i šta se može očekivati od trenutno trajućeg postupka izbora za četvoro sudija za Ustavni sud", navodi se u saopštenju Udruženja pravnika.

Bonus video: