Povlastica za šefa države tajna je za građane

Đukanović na sahranu kraljice Elizabete II došao državnim umjesto komercijalnim letom, uprkos apelu Britanskog protokola

55499 pregleda 60 komentar(a)
Avion Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Avion Vlade Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Većina svjetskih lidera i zvaničnika ispoštovalo je molbu zvaničnog Londona da na sahranu kraljice Elizabete II dođe komercijalnim letovima, ali ne i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Prethodno je tamošnji protokol uputio apel zvaničnicima da zbog velikih gužvi i iz bezbjedonosnih razloga, dođu komercijalnim letovima na Hitro, odakle je bilo predviđeno da organizovanim prevozom stignu u Vestminstersku opatiju.

Mali je broj državnih zvaničnika koji nije ispoštovao ovu molbu, a među njima su predsjednik SAD-a Džozef Bajden i Đukanović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predsjednik Crne Gore je letio Vladinim avionom do privatnog aerodroma Luton u Londonu, koji je udaljen 50 kilometara od Hitroa.

Od tog aerodroma do VIP autobusa, koji su zvaničnike čekali na “Hitrou” kako bi ih prevezli u Vestminstersku opatiju, Đukanović i njegova supruga Lidija su morali putovati dodatnim prevozom.

Na specijalizovanom sajtu, na kome se mogu pratiti letovi vazduhoplova, vidi se da je vladin aviona oznaka 40-MNE, u nedjelju, u 11.52 časova sletio na Luton. Za Podgoricu je, sa istog aerodroma, poleteo u ponedjeljak u 17.19 časova popodne, a na podgorički aerodrom sletio u 20.40.

Na Luton sletio u 11.52 časova
Na Luton sletio u 11.52 časovafoto: Flightaware.com/screenshot

”Vijesti” su pitale Đukanovićev kabinet “da li je bilo neophodno da predsjednik Crne Gore ide na sahranu kraljice Elizabete Vladinim avionom, s obzirom na to da je bilo sugerisano da se zbog gužvi, ide komercijalnim letovima? Da li je zbog bezbjednosti predsjednika”. Takođe i da li je tim potezom predsjednik neosnovano izložio poreske obveznike dodatnom trošku”.

Put Vladinog aviona Podgorica - London
Put Vladinog aviona Podgorica - London foto: Flightaware.com/Screenshot

Prema Uputstvu o korišćenju državnog vazduhoplova, Generalni sekretarijat Vlade raspolaže avionom, a pravo njegovog korišćenja bez naknade, u službene svrhe, imaju predsjednici države, Vlade i parlamenta.

Prema Uputstvu, državni avion mogu koristiti i drugi organi (funkcioneri), ali uz naknadu odgovarajućih troškova (goriva, preleta, slijetanja, naknade pilotima...).

Iz Generalnog sekretarijata Vlade potvrdili su da su iz kabineta predsjednika 13. septembra dobili zahtjev za korišćenje vazduhoplova na relaciji Podgorica - London (Luton airport). Tri dana kasnije, kako se navodi u odgovoru, korišćenje aviona je odobreno u skladu sa Uputstvom o načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat.

U odgovoru se međutim navodi da troškovi puta i ležarine na aerodromu ne mogu biti dostupni javnosti jer je riječ o podacima koji su označeni stepenom interno.

Bonus video: