Abazović za Vošington egzaminer: Đukanović štiti kriminalne mreže unutar zemlje

Premijer u tehničkom mandatupozvao predsjednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena da pomogne ubrzanju ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, tvrdeći da bi veći evropski blok mogao bolje da se suprotstavi Rusiji

34528 pregleda 60 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović optužio je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića "da štiti kriminalne mreže unutar zemlje" nakon što je njegova vlada napravila rekordan broj hapšenja.

To je Abazović kazao u intervjuu za "Vošington egzaminer".

"Predsjednik Đukanović je na čelu ovoga", rekao je Abazović, optužujući ga da je podstakao vjerske i etničke podjele koje su dovele do pada njegove vlade u avgustu.

On je pozvao predsjednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena da pomogne ubrzanju ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, tvrdeći da bi veći evropski blok mogao bolje da se suprotstavi Rusiji.

Abazović je rekao da bi veća američka podrška u borbi Crne Gore protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući ciljane sankcije, "snizila temperaturu" među podeljenim državama zapadnog Balkana i usmjerila njihove interese ka Sjedinjenim Državama i Evropi.

"Regionalni lideri podstiču etničke podjele kako bi prikrili svoje korumpirane poslove", rekao je Abazović.

Kazao je i da je potrebna podrška NATO-a i SAD u borbi protiv negativnog ruskog uticaja u regionu, uključujući i Crnu Goru.

"Vašington eksaminer" je naveo i da je odlazeći premijer upozorio na uticaj Kine, podsjećajući na angažman koji je Crna Gora sa tom zemljom napravila prilikom izgradnje auto-puta.

"Kina i Rusija, imaju različite strategije, ali (rade na tome da) utiču na našu zemlju“, rekao je Abazović za "Vašington eksaminer".

Bonus video: