Milačić: Đukanović pogazio Ustav prekinuvši konsultacije

Milačić tvrdi da je Đukanović na razgovor nije pozvao predstavnike parlamentarnih partija Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Civisa, iako je to propisano

7590 pregleda 46 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio je Ustav Crne Gore i svoje propisane nadležnosti jer je bez sprovedenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih partija podnio predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, kazao je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Milačić podsjeća da Ustav u članu 95 propisuje nadležnost Predsjednika da “predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini”.

"Pomenutom tačkom 5 stava ovog člana Ustava jasno je dakle propisano da predsjednik Crne Gore nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, dakle svih partija, Skupštini Crne Gore predlaže mandatara za sastav Vlade. Suprotno propisanom, predsjednik Đukanović je održao razgovore i konsultacije samo sa dijelom predstavnika političkih partija u Skupštini, a na razgovor nije pozvao predstavnike parlamentarnih partija Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Civisa", rekao je Milačić.

Napominje da je među predstavnicima ovih partija i Miodrag Lekić, predsjednik Demosa koji je dobio podršku skupštinske većine za mandatara.

"Na bazi ovako nesprovedene Ustavne nadležnosti predsjednika države Đukanović je uputio predlog da se Skupštini skrati mandat, u kom je naveo da ga održane konsultacije nisu ubijedile „da postoji parlamentarna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenje veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“, u kom je takođe naveo da je obavio konsultacije sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije. Naveo je i da se pozivu na konsultacije nisu odazvali predstavnici DF-a, Demokrata, SNP-a i URE".

Milačić tvrdi da je Đukanović iz konsultacija i razgovora, suprotno članu 95 stav 1 tačka 5 Ustava isključio više parlamentarnih partija koje nije ni pozvao i čije mišljenje nije želio da čuje.

"Ne zaboravimo da je Đukanović i pismom od strane predsjednika DF-a Andrije Mandića obaviješten da je parlamentarna većina od 41 poslanika dala jasnu podršku da mandatar za sastav nove Vlade bude Lekić, odbio da Lekiću da mandat za sastav Vlade. Na bazi tako, svojevoljno i politički motivisano formiranog mišljenja i bez do kraja sprovedenih konsultacija i razgovora sa svim predstavnicima parlamentarnih partija, koje je prekinuo, bez za to ustavnog utemeljenja podnio je predlog za skraćenje mandata Skupštini", piše u saopštenju Milačića.

Poručuje da je svakom pravnom laiku jasno da je Đukanović povrijedio ustavnu odredbu "time nastavljajući zloupotrebu funkcije Predsjednika Crne Gore, u kojoj je spreman na najočiglednije prevare i jeftine trikove koji u bilo kojoj varijanti ne mogu zaustaviti proces formiranja Vlade dok god postoji mandatar koga podržava skupštinska većina".

Bonus video: