"društvo u kome se manjine osjećaju ugroženo nije istinski demokratsko"

Abazović: Stepen slobode u jednoj zemlji određen je nivoom bezbjednosti koju uživaju manjine

"Manjine u Crnoj Gori su imale važnu ulogu u obnavljanju nezavisnosti Crne Gore i igraju ključnu ulogu u našim nastojanjima da postanemo nova članica Evropske unije", kazao je Abazović

12626 pregleda 22 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Stepen slobode u jednoj zemlji određen je nivoom bezbjednosti koju uživaju manjine, društvo u kome se manjine osjećaju ugroženo nije istinski demokratsko, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da je u okviru učešća na 77. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), Abazović danas govorio na Sastanku na visokom nivou povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja Deklaracije o pravima pripadnika nacionalnih ili etničkih, vjerskih i jezičkih manjina.

"Citirajući Marka Miljanova "Čojstvo je braniti drugoga od sebe" premijer je poručio da je stepen slobode u jednoj zemlji određen nivoom bezbjednosti koju uživaju manjine, te da društvo u kome se manjine osjećaju ugroženo nije istinski demokratsko", ističe se u saopštenju Vlade.

"U tom svjetlu, Crna Gora je u svoje zakonodavstvo ugradila sve međunarodne mehanizme koji se odnose na zaštitu nacionalnih, etničkih, vjerskih ili jezičkih manjina. Manjine u Crnoj Gori su imale važnu ulogu u obnavljanju nezavisnosti Crne Gore i igraju ključnu ulogu u našim nastojanjima da postanemo nova članica Evropske unije", kazao je Abazović.

On je istakao da Crna Gora svoje manjinske zajednice doživljava kao neizostavno bogatstvo i snažan stub multietničke, multireligijske i višejezične zemlje posvećene prihvatanju i primjeni vrijednosti sadržanih u Povelji UN o ljudskim pravima i Agendi UN za 2030.

"U svijetu rastućih podjela, rastućih tenzija i nestabilnosti, Crna Gora svoj put naprijed vidi samo kao zemlja u kojoj će vladavina prava osigurati uživanje jednakih prava za sve njene građane", rekao je premijer.

On je ocijenio da je jedina moguća Crna Gora - ona koja slavi različitost kao svoju snagu i prilagođavanje razlikama kao način života.

"Naši napori su usmjereni na očuvanju kulturno-istorijskog naslijeđa manjina i podizanju nivoa njihove svijesti o sopstvenom statusu, pravima i obavezama u skladu sa međunarodnim standardima i pozitivnim pravom Crne Gore. Stoga, ostajemo odlučni u našim nastojanjima da osnažimo pripadnike svih manjinskih grupa u Crnoj Gori da u potpunosti učestvuju u kreiranju javnih politika i odlučivanju", kazao je Abazović tokom izlaganja u UN.

On je istakao da će Crna Gora preduzeti sve da manjine mogu u potpunosti da učestvuju u ekonomskom napretku i razvoju zemlje.

"Crna Gora će nastaviti da povećava vidljivost manjinskih zajednica u svim sferama života i poboljšati zaštitu propisanih manjinskih prava. Ostajemo jaki i istrajni u našim nastojanjima da postanemo zemlja koja će biti pravi dom svakom svom građaninu", zaključio je Abazović.

Iz Vlade je saopšteno da su na događaju govorili šefovi delegacija preko 80 država članica UN.