Abazović o energetskoj krizi: Tražili smo da ukoliko EU krene da podrži članice, podrška stigne i na Zapadni Balkan

"Energetska kriza predstavlja krizu sličnu kao kada je bio kovid, kada nam je bila potrebna solidarnost. Vjerujem da ovakve teme bez obzira na razlike koje postoje a koje se ne odnose dominantno na Crnu Goru mogu da dovedu do veće regionalne saradnje"

19754 pregleda 6 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je da mu je zadovoljstvo što predstavlja Crnu Goru na 77. zasijedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija (UN).

"Zaista sam ponosan što imam priliku da predstavim svoju državu na najbolji mogući način. Brojni susreti, bilateralni, multilateralni, čitav svijet se okupio oko ideje koja treba prije svega da vodi ka miru u svijetu a onda i ka rješavanju određenih problema koji podrazumijevaju energetsku krizu", istakao je Abazović u izjavi koju je dostavila Vlada.

On je dodao da su s tim u vezi, juče sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Evropske unije (EU) Žozepom Borelom imali zajednički sastanak lidera Zapadnog Balkana i da su u fokusu bile tri teme.

"Sve tri se tiču Crne Gore. Jedna se tiče politike sankcija prema Ruskoj Federaciji, druga energetskoj krizi i treća oko sajber napada. Najviše vremena smo potrošili oko energetske krize s obzirom da Crna Gora ima stoprocentnu usklađenost sa vanjskom politikim EU i da nema nikakav problem kada je u pitanju politika sankcija. Kada je riječ o energetskoj krizi koja je sve veća u Evropi, tu smo imali prilično zajednički stav svih država što budi neki optimizam, a to je da smo tražili da ukoliko EU krene putem podrške svojih članica vezano za energetsku krizu da ta podrška stigne i na Zapadni Balkan", rekao je Abazović.

On ja kazao da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija u nešto povoljnijem položaju nego ostale države, ali da su iskazali solidarnost i želju da se zajednički pomogne.

"Energetska kriza predstavlja krizu sličnu kao kada je bio kovid, kada nam je bila potrebna solidarnost. Vjerujem da ovakve teme bez obzira na razlike koje postoje a koje se ne odnose dominantno na Crnu Goru mogu da dovedu do veće regionalne saradnje. Istu sam stvar podijelio sa predsjednikom Generalne Skupštine UN, našim mađarskim prijateljem, da Crna Gora zaista može da da impekt vezano za stvari koje se tiču ekologije kao dobrog promotera zelenih politika jer energetska kriza nije nastala samo zbog rata iako jeste dominantno zbog rata, već i zbog klimatskih promjena", poručio je premijer.

Abazović je poručio da moramo da znamo dauništavanje prirode nosi svoju cijenu koja je izuzetno izražena posljednih godina.

"Samo zajedničkom, globalnom akcijom svih lidera svijeta koji su ovdje is vih država vijeta koje su ovdje možemo da dođemo do nekih rezultata. Crna Gora je spremna da učestvuje u svim zelenim projektima, da da svoj soprinos i da se na najbolji način kao zemlja koja je Ustavom određena kao ekološka, potvrdi i simbolički i suštinski da je tamo gdje se brane univerzalne vrijednosti čovječanstva", zaključio je Abazović.

Bonus video: