Abazović i Kereši: Za svijet nema ekonomskog napretka bez ekologije, ekološke efikasnosti i održivog razvoja

"Crna Gora se vodi jednim interesom, a to je da poštujemo univerzalna pravila i promovišemo demokratske vrijednosti, što će dovesti i do ekonomskog razvoja", naglasio je Abazović

5851 pregleda 2 komentar(a)
Abazović i Kereši, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Kereši, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora daje doprijos u isticanju UN vrijednosti koje se tiču globalnog zagrijavanja i energetske efikasnosti, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom zvaničnog susreta sa Čabom Kerešijem, predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

"Mi smo jedina država na svijetu koja je Ustavom definisana kao ekološka. Trudimo se da koračamo naprijed i tu su UN partneri i važne međunarodne organizacije da malim državama koje promovišu ove vrijednosti pomognu da budu što bolje", kazao je Abazović, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se dodaje da su razgovarajući energetskoj krizi, ratu u Ukrajini i klimatskim promjenama, Abazović i Kereši se saglasili da za svijet nema ekonomskog napretka bez ekologije, ekološke efikasnosti i održivog razvoja.

"Crna Gora se vodi jednim interesom, a to je da poštujemo univerzalna pravila i promovišemo demokratske vrijednosti, što će dovesti i do ekonomskog razvoja", naglasio je Abazović u razgovoru.

On je naveo da Crna Gora na UNGA želi povećati vidljivost malih država u oblasti ekologije, navodeći da "zelene" politike mogu zbližiti države jer se radi o temama koje ne dijele nikog.

Iz Vlade su poručili da je Kereši rekao da je sa crnogorskim premijerom razgovarao o prioritetima UN, posebno o klimatskim promjenama i energetskoj krizi i ključnom partnerstvu između malih država za rješavanje ovih izazova.

"Razgovarajući o političkoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, premijer Abazović je naveo da Crna Gora baštini veoma dobru regionalnu posvećenost i prijateljske odnose, iskazavši uvjerenje da će svih šest zemalja sjesti za sto i napraviti prvi korak ka pomirenju", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: