Iković: Opasnost da lokalna uprava posegne za privatizacijom javnog preduzeća za vodosnabdijevanje

On je poručio da siromašni i marginalizovani ostaju bez pristupa vodi, a privatni vlasnici tako stiču moć nad biološkim opstankom velikog broja ljudi

2995 pregleda 7 komentar(a)
Iković, Foto: Pokret Preokret
Iković, Foto: Pokret Preokret

Nosilac liste pokreta Preokret za lokalne izbore u Danilovgradu 23.oktobra, Vuk Iković, saopštio je da postoji realna opasnost da nedogovorna lokalna uprava u nedostatku novca ili koruptivne prilike, u bližoj ili daljoj budućnosti posegne za privatizacijom javnog preduzeća za vodosnabdijevanje grada.

"Preokret kao jedan od svojih pet ključnih programskih ciljev se zalaže da Skupština lokalne uprave donese Rezoluciju o zaštiti prava na vodu", navodi se u saopštenju Preokreta.

Iković ističe da ukoliko se snabdIjevanje stanovništva vodom privatizuje, to znači da bi glavni izvor života kontrolisala privatna korporacija čiji je jedini cilj uvećati profit.

"Privatizacija vode znači da je ona dostupna samo onima koji imaju sposobnost da je plate. Siromašni i marginalizovani ostaju bez pristupa vodi, a privatni vlasnici tako stiču moć nad biološkim opstankom velikog broja ljudi. Privatizacija vodovoda u Sofiji i Budimpešti, pokazala se potpuno promašenom, dovodeći do višestrukog i stalnog rasta cijena vodosnabdijevanja koje nije bilo praćeno nikakvim ulaganjima ili podizanjem kvaliteta usluga, uz netransparentno upravljanje i znatne ekološke hazarde. Iskustvo manjinske privatizacije vodovoda u Parizu i Berlinu, kao i većinske privatizacije u Budimpešti, dovelo je do njihovog vraćanja u vlasništvo lokalnih samouprava uz velike troškove ovih gradova", rekao je Iković.

Stoga, kako kaže, da ne bismo došli u situaciju ponavljanja tuđih loših iskustava, neophodno je da Skupština lokalne uprave donese Rezoluciju o zaštiti prava na vodu, kojom će se u prvom redu ukinuti mogućnost da se nad vodnim dobrima ili vodovodnom mrežom ostvari mogućnost koncesioniranja, sklapanja javno-privatnog partnerstva ili vrši proces privatizacije, potpune ili parcijalne.

Skupština lokalne uprave bi se, kako navodi, obavezala da ovaj, temeljni princip Rezolucije, kroz dopunu unese u svoj Statut.

Dodaje da se svim građanima mora garantovati neophodna količina vode za piće, pripremu hrane, higijenu i druge osnovne potrebe, u obimu koji je neophodan za reprodukciju svakodnevnog života, bez obzira da li imaju sredstava da je plate.

Sa druge strane, kako kaže, potrošnja koja prevazilazi neophodnu reprodukciju svakodnevnog života, mora se naplaćivati prinudno, ali i oslobađati PDV, dok naplata pijaće vode koja se koristi kao tehnička mora postati progresivna

"Krađa vode sa javne mreže se, kako kaže, bez izuzetka mora krivično goniti kao krađa javnog dobra.“Voda za piće je osnovno ljudsko pravo. Voda je javno dobro, a ne roba” (Rezolucija Generalne skupštine OUN od 28.07.2010.). “Voda za piće mora biti svima dostupna.Usluge snabdijevanja vodom za piće moraju da budupriuštive.” (Povelja Evropske Unije o osnovnim pravima)", navodi se u saopštenju.

Ističe da je pravo na vodu neophodno za potpuno ostvarenje prava na život i za ostvarenje svih Ijudskih prava, pa je nadređeno drugim građanskim i političkim, te ekonomskim, socijalnim i kulturnim Ijudskim pravima.

U tom smislu, njega je, tvrdi Iković, neophodno garantovati i Ustavom.

"Dosadašnje lokalne uprave su zbog svoje nesposobnosti da aktiviraju privredne potencijale lokalni budžet su u značajnom obimu punile prodajom imovine koja im je povjerena na upravljanje, kao i zaduživanjem građana", rekao je Iković.

Stoga, kako kaže, novac za nesmetano funkcionisanje vodovoda, u značajnoj mjeri treba obezbjediti iz javnog budžeta kroz politike progresivnog oporezivanja, stvarnu naplatu ekoloških taksi, te povećanje poreza na korporativnu dobit.

Dodaje da će nam zaštita vodoizvorišta omogućiti pravilno planiranje životnih ciljeva i siguran ekonomski razvoj.

"Jeftinije je održavati vodu čistom i zaštićenom, nego plaćati račun za njenu obnovu tj. ponovnu upotrebu. Očuvanjem pitke vode smanjuje se rizik za javno zdravlje, raste povjerenje potrošača, samnjuje se cijena prečišćavanja vode, produžava se trajanje prirodnih ekosistema koji čine vodu pitkom, a samim tim i jeftinijom jer ne trošimo dodatnu energiju za tretman voda. Zato nije potrebno privatizovati vodovodna preduzeća da bi smo postigli ove ciljeve. Sigurnu i čistu vodu možemo imati i zadržati svojim znanjem i svojim radom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: