Lazarević: Duboka zabrinutost zbog rata u Ukrajini, jedinstvo jedini odgovor izazovima

"Naša prednost je neraskidiva veza članica Saveza. Radeći zajedno, zaustavićemo svaku prijetnju", kazao je Kavoli

3669 pregleda 3 komentar(a)
Lazarević, Foto: Odbrana.gov.me
Lazarević, Foto: Odbrana.gov.me

Načelnici generalštabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) izrazili su duboku zabrinutost zbog dešavanja u Istočnoj Evropi, odnosno agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Potpuno je jasno da je riječ o aktu protivnom načelima međunarodnog prava, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, nakon konferencije A5 u Budvi.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakao da su učesnici konferencije naglasili opravdanost podrške koja ukrajinskoj državi i narodu stiže iz cijelog demokratskog svijeta, te podsjetio da je i Crna Gora uputila podršku u skladu sa svojim mogućnostima.

Lazarević je, dodaje se, kazao da je razgovarano o bezbjednosnim izazovima sa kojima se Evropa susrijeće, kao i njihovom uticaju na Zapadni Balkan.

Takođe, i o mogućim budućim oblicima saradnje, kako bi dodatno povećali kapacitete oružanih snaga i dostigli punu interoperabilnost u okviru NATO.

On je naglasio važnost prisustva Alijanse u regionu Zapadnog Balkana za njegovu stabilnost.

Američki general, vrhovni komandant savezničkih (SACEUR), ali i američkih snaga za Evropu (USEUCOM), Kristofer Kavoli, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, istakao je nakon Konferencije da A5 još od svog formiranja 2003. godine predstavlja stub i osnovu za stvaranje stabilnosti u regionu i svijetu.

"Naša prednost je neraskidiva veza članica Saveza. Radeći zajedno, zaustavićemo svaku prijetnju", kazao je Kavoli, naglašavajući da inicijativa A5 predstavlja jedan od mehanizama za to.

On je zaključio "da ćemo iskoristiti lekciju koju nam je Rusija dala svojom invazijom na Ukrajinu".

Uvodno izlaganje na Konferenciji imao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

On je istakao da je Balkan zona evropske odgovornosti.

"EU i NATO najpozvaniji su da čuvaju stabilnost Zapadnog Balkana i pomognu da se države tog regiona čvrsto vežu za integracioni put i odbrane od kontinuiranih pritisaka trećih zemalja, od kojih je najzastupljeniji ruski“, naglasio je Đukanović.

On je, kako je saopšteno, poručio da je Crna Gora odgovorna članica NATO, kao i da svoju budućnost vidi u EU.

Crna Gora ove godine predsjedava A5, čije su članice, pored Crne Gore, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države, dok su zemlje posmatrači Srbija, Slovenija i Kosovo.

Na konferenciji u Budvi, koja je bila u formatu načelnika generalštabova zemalja članica A5, prisustvovala su i dva visoko rangirana oficira unutar Alijanse. Pored generala Kavolija, na Konferenciji je učestvovao i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, holandski admiral Rob Bauer.

Konferenciji je prisustvovao i ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević sa saradnicima.

Admiral Bauer je kazao da je A5 važna regionalna inicijativa za mir i stabilnost.

"A5 predstavlja platformu na kojoj oružane snage zemalja članica mogu da usklade reforme, čineći da spremno očekujemo neočekivano i suzbijemo prijetnje koje dolaze iz svih pravaca, u svim domenima", istakao je on.

Bauer je, saopšteno je, naglasio da najava predsjednika Rusije, Vladimira Putina, o djelimičnoj mobilizaciji pokazuje da ta zemlja nije uspjela da postigne svoje vojno-strateške ciljeve, te da je rusko političko rukovodstvo spremno da šteti interesima svog naroda.

Na kraju konferencije, načelnici generalštabova zemalja članica A5 potpisali su Zajedničku izjavu.

Bonus video: